Een tijdelijke basisschool van hout, die sinds 2020 in Rotterdam in gebruik is.
Een tijdelijke basisschool van hout, die sinds 2020 in Rotterdam in gebruik is.

Circulaire school in IJsselpark

Algemeen 852 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Nieuwe schoolgebouwen in Zuidplas zijn niet meer van steen, maar bijvoorbeeld van hout en worden in een paar maanden tijd als een bouwpakket in elkaar gezet. Daarnaar streven burgemeester en wethouders, zo melden zij in een informatienota aan de gemeenteraad.

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen en heeft daaraan de laatste jaren haar handen vol. Eind 2020 werd er extra geld vrijgemaakt, om in Zevenhuizen, Moerkapelle en de Nieuwerkerkse wijk Esse noodlokalen te plaatsen om de groei van het aantal leerlingen te kunnen opvangen.

In de toekomst wil Zuidplas het gebruik van tijdelijke lokalen afbouwen, door in te zetten op circulaire nieuwbouw. “Het idee hierbij is dat nieuwe schoolgebouwen voortaan gedemonteerd, verplaatst en hergebruikt of uitgebreid kunnen worden.” De eerste ervaringen daarmee wil het college opdoen in Moerkapelle, waar vanaf augustus behoefte is aan minstens twee tijdelijke lokalen. Die wil het college plaatsen op het voetbalveldje naast het parkeerterrein van de scholen. “Al het materiaal moet later opnieuw kunnen worden gebruikt voor de nieuwbouw in de wijk Zuidplas in Nieuwerkerk of bijvoorbeeld in het Vijfde Dorp.”

IJsselpark
In Nieuwerkerk heeft het college zijn oog laten vallen op het IJsselpark, als plek voor tijdelijke lokalen voor de prins Willem Alexanderschool, De Wingerd en de Gideonschool. Halverwege 2024 zou daar een tijdelijke school in gebruik moeten worden genomen. Voor definitieve nieuwbouw zijn volgens het college de bestaande schoollocaties aan het Kroonkruid en het Goudmos als beste opties uit een onderzoek gekomen. Het college houdt echter de mogelijkheid open om de scholen definitief in het IJsselpark te huisvesten en de bestaande schoollocaties op een andere manier in te vullen. Tegen de plannen is de Nieuwerkerkse Mireille Bouwmeester-Nobel een petitie gestart op Petitie.com (zoekterm IJsselpark), die ruim tachtig keer is ondertekend. “Dit plan betekent vooral dat hondeneigenaren hun veilige hondenlosloopgebied in het IJsselpark kwijtraken”, vreest zij. “Waar anders kunnen honden ongestoord rondrennen en socialiseren binnen de bebouwde kom, zonder voor overlast in de wijken te zorgen en zonder dat er verkeer langsraast?” Bouwmeester vraagt meer openheid van de gemeente en inspraak van de bewoners. “Zodat we wellicht alternatieven kunnen bedenken. Bied ons hondenbezitters ook een fijn, omheind, alternatief.”