“Als je het niet met elkaar eens bent, moet je het zeggen”, vinden Jan en Lena Blom-Van Herk.
“Als je het niet met elkaar eens bent, moet je het zeggen”, vinden Jan en Lena Blom-Van Herk. Annette van den Berg

‘We hebben geen geheimen’

Algemeen 847 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Ze woonden in Moordrecht, Zevenhuizen en Nieuwerkerk, maar noemen Moerkapelle het fijnste dorp van Zuidplas. Daar deden ze de boodschappen en gingen hun kinderen naar school. Jan en Lena Blom-Van Herk vierden 25 februari hun briljanten bruiloft en kregen vrijdag burgemeester Han Weber op bezoek, thuis in Nieuwerkerk.

Toen Lena (89) en Jan (88) elkaar op 25 februari 1958 het jawoord gaven, sneeuwde en ijzelde het. Slechts één gast waagde zich naar de receptie. Lena moet nog steeds lachen om diens cadeau. “Zo’n kleine pollepel.” De grote taart die de bakker bracht, ging niet op tijdens de bruiloft. Die nam Jan de volgende dag mee naar het werk bij een boer. De boerin zette koffie en de taart smaakte de collega’s uitstekend.
Jan werkte jarenlang bij boeren en tuinders, maar de laatste vijftien jaar van zijn werkzame leven bij het waterschap. Een groot verschil. “Daar was je om vijf uur klaar. Bij een kweker moest je eerst het werk afmaken.”

Ook Jans vader werkte als boerenknecht. Dat viel niet mee met veertien kinderen. Het gezin verhuisde geregeld; vader kon dan bij een andere boer iets meer verdienen.
Lena herinnert zich dat ze speelde bij de sluisjes van Moordrecht. “Zo zonde dat die weg zijn.” Jan weet nog hoe de ramen trilden tijdens een bombardement bij het spoor in Moordrecht. De twee zitten vol verhalen. “Als je zolang leeft, heb je veel meegemaakt”, zegt Lena.

Vorig jaar is Jan gestopt met autorijden. Missen doen ze de auto niet. Tijdens de twee coronajaren was één keer tanken genoeg. “We hoeven niet meer weg”, zegt Lena. “We hebben geen moeite met binnen zitten.” Wel hebben ze moeite met het wegvallen van kennissen. “Die mis je echt.”
Ze vieren hun briljanten huwelijk met een etentje bij Bert, ofwel in het Kerkelijk Centrum van de hervormde gemeente. Ze hebben 35 gasten uitgenodigd. Allemaal Blommen: broers en zussen van Jan, hun dochter en zoon, de (achter)kleinkinderen en de aanhang. Lena’s zus en familie wonen in Canada.

“Het is niet om op te scheppen, maar we hangen als klitten aan elkaar”, zegt Jan. Hij denkt dat ze zo goed met elkaar overweg kunnen, omdat hij uit een groot gezin komt. “Daar zijn orde en regels. Dat werkt door op hoe je met elkaar omgaat.”
Behalve de Blommen en hun aanhang zullen ook vrienden uit Ermelo erbij zijn; de boer bij wie ze jaren een vakantiehuisje huurden. Lena: “Verleden jaar zijn we er nog geweest en dan mogen we bij de boer mee-eten. Die is ondertussen ook in de tachtig.”

Het geheim van een goed huwelijk? “We hebben geen geheimen voor elkaar”, zegt Lena. “Als je het niet met elkaar eens bent, moet je het zeggen.” Jan voegt toe: “Er is ook weleens wat.”