Jenny Kiontke en Thijs Rotgans hebben de materiaal tevoorschijn gehaald. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Jenny Kiontke en Thijs Rotgans hebben de materiaal tevoorschijn gehaald. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Vierdaagse wordt rondtrekkend circus

Algemeen 274 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Het stof is van de bordjes voor de routebewijzering geblazen, de hesjes voor de verkeersregelaars zijn tevoorschijn gehaald en de medailles weer besteld. Voetbalvereniging Nieuwerkerk maakt zich op voor de avondvierdaagse, die van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni gehouden wordt.

Thijs Rotgans (76) en Jenny Kiontke (72) behoren al jaren tot de harde kern van het wandelevenement. “Ik heb nog meegelopen met mijn kinderen”, zegt Kiontke. “Die zijn inmiddels in de veertig.” Rotgans is ook al jaren betrokken bij de organisatie. 

VV Nieuwerkerk nam de organisatie van de wandelvierdaagse zo’n dertig jaar geleden over van Stichting Evenement. Hoeveel keer de club de vierdaagse organiseerde, is niet meer te achterhalen. “Onze secretaris René Vis heeft pas nog een poging gedaan. Hij kwam tot de conclusie dat de komende editie de 27ste of 28ste vierdaagse van ons wordt.”

“Dan kun je wel spreken van een traditie”, vult Rotgans aan. “Hele volksstammen zijn opgegroeid met de avondvierdaagse. Die mag niet verloren gaan.”

Daarom ook wil VV Nieuwerkerk de vierdaagse een upgrade geven. “We hebben moeilijke jaren achter de rug. Door corona hebben alle evenementen een knauw gekregen en dat gold ook voor ons”, zegt Rotgans.

Vorig jaar kon de avondvierdaagse weer in de traditionele vorm worden gehouden, maar Rotgans en Kiontke merkten dat de belangstelling minder groot was. “We hadden vorig jaar 792 lopers. Nog altijd geen gek aantal, maar wel veel minder dan andere jaren”, weet Kiontke. “Standaard zitten we iets boven de duizend deelnemers. We hebben er ooit nog meer gehad – dertienhonderd – maar toen was er meer animo vanuit de scholen”, aldus Rotgans.

In de basis is de avondvierdaagse een prachtig evenement, zeggen de zeventigers die bij VV Nieuwerkerk nog volop actief zijn als vrijwilliger. “In juni is het vaak mooi weer. Het is fijn om te bewegen en je ontdekt nog meer van je eigen dorp.”

Heel cluppie
Routes worden elk jaar aangepast. “Toen Esse is gebouwd zijn we ook daar gaan lopen”, geeft Kiontke aan. “We hebben een speciale vrijwilliger die zich ontfermt over de routes. Nieuw dit jaar is dat we een lus maken door Esse Zoom. Vorig jaar waren ze er nog volop aan het bouwen, nu lopen we er doorheen.”
Kiontke en Rotgans maken deel uit van een grote groep vrijwilligers. “We hebben een commissie van vijf mensen, een man of vijftien die ingezet worden als verkeersregelaars en daarnaast acht, negen mensen die zorgen voor de administratieve back-up. Een heel cluppie dus”, stelt Rotgans.

Het thema dit jaar is ‘circus’. “We hopen dat op de dag van de intocht zo veel mogelijk mensen verkleed gaan. Er komen weer drie muziekbands spelen, uiteraard ook onze buren van DKV.”

Deelnemers kunnen kiezen uit dagelijks vijf of tien kilometer. Woensdag is traditioneel de vrije dag. Kiontke: “We hebben ooit vanwege een wedstrijd van het Nederlands elftal die woensdag verplaatst. Het beviel ons toen wel dat we vrijdag de intocht hadden. Het is het begin van het weekend, ouders hoeven er geen rekening mee te houden dat hun kinderen de volgende dag weer naar school moeten.”

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni is de organisatie met een standje aanwezig voor de inschrijving voor de avondvierdaagse. Rotgans: “Ook op de eerste dag kan nog worden ingeschreven, maar dat kost wel een paar euro meer.”

Moordrecht en Zevenhuizen
In Zevenhuizen wordt de avondvierdaagse van 13 tot en met 16 juni gehouden, in Moordrecht van 27 tot en met 30 juni.