Gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Jan Willem Schuurman plantten onlangs de eerste boom. (foto: archief HvH)
Gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Jan Willem Schuurman plantten onlangs de eerste boom. (foto: archief HvH)

Maar half ‘bos’ over door stroom voor Vijfde Dorp

Algemeen Vijfde Dorp 570 keer gelezen

Zuidplas - Ruim veertig hectare blijft er over voor het Koning Willem I bos, dat naast het Vijfde Dorp voor ontspanning moet gaan zorgen. Dat levert kritiek op: “Een strip van 400 meter breed en 1 kilometer lang mag je geen bos meer noemen.”

Door Erik van Leeuwen

Een deel van de aanwezigen op de participatiebijeenkomst over het Koning Willem I bos op 10 mei toonde zich zeer kritisch over het bos. De kritiek richtte zich vooral op de omvang. De afmetingen die het projectteam van het Vijfde Dorp presenteerde, waren fors kleiner dan in de oorspronkelijke plannen. Van de honderd hectare bos, dat aan de west- en oostkant van de Middelweg zou komen, is de helft over. In het zogenaamde ‘visje’, in de oksel van de Moordrecht-boog, is bos verdreven door een energielandschap. 

Tegen windenergie
Volgens het projectteam is dat het gevolg van het collegebesluit om af te zien van windmolens. In de gemeenteraad is nog steeds een meerderheid tegen windenergie. Om toch aan de noodzakelijke hoeveelheid duurzaam opgewekte energie te komen – het nieuwe dorp moet voorzien in zijn eigen stroom - is nu een energielandschap ingetekend voor zonne-energie.

Van de vijftig hectare bos die aan de westkant van de Middelweg overblijft, wordt nog eens vijf tot tien hectare afgesnoept voor zogenaamde ‘buitenplaatsen’, plekken met geconcentreerde woningbouw. De deelnemers aan de participatiebijeenkomst lieten duidelijk merken niet gecharmeerd te zijn van eventuele miljoenenvilla’s. De ‘happy few’ moet uit het bos blijven.

Voor de inrichting van het bos mochten de aanwezige inwoners ideeën spuien. Die worden door de gemeente gebruikt voor de verdere ontwikkeling. De ideeën liepen ver uiteen: waar de één kiest voor dichte bebossing, ziet de ander liever een veenbos of een moerasbos met rietlanden ontstaan.

“Er is heel veel mogelijk”, zei Maikell Verkade, ecoloog die de gemeente adviseert. “Essen, wilgen, die zouden prima kunnen. De beuk niet. Die houdt van droge voeten.”

Zeker is wel dat het nog even duurt voordat er sprake is van een volgroeid ‘bos’. “Het is mede afhankelijk van wat je aanplant. Als je begint met kleine wilgjes van vijftig centimeter heeft het bos wel even nodig om tot wasdom te komen”, aldus Verkade.

Zuidplas beschouwt het Koning Willem I bos als een belangrijke groene pion in de ontwikkeling van het middengebied. Groen moet tegenwicht bieden aan de forse bebouwing (achtduizend woningen, drie bedrijventerreinen) en de infrastructurele druk. Het bos ligt tussen de A20, de Moordrechtboog en de Middelweg die in de eerste fase van de ontwikkeling van het Vijfde Dorp als enige ontsluitingsweg zal fungeren.

IJsbaan
Het bos moet ook een recreatieve functie krijgen en de deelnemers aan de bijeenkomst dachten naast wandelpaden aan een waterspeeltuin, picknickplek en ijsbaan. ‘Kies voor niet te veel functies’, was ook een van de gratis tips die de ontwikkelaars van het publiek meekregen.

Nieuw Elan Zuidplas, de enige politieke partij die op de avond vertegenwoordigd was, liet al weten de ontwikkelingen rondom het bos kritisch te blijven volgen. “Het is eerder een haag dan een bos”, aldus fractievoorzitter Paul van Drenth.