Arbeidsmigranten werken vooral in de kassen, ook buiten Zuidplas.
Arbeidsmigranten werken vooral in de kassen, ook buiten Zuidplas. PxHere

Woonruimte voor arbeidsmigrant bij bedrijf

Algemeen 732 keer gelezen

Zuidplas - Zuidplas gaat het mogelijk maken om woonruimte te ontwikkelen voor arbeidsmigranten. Het college is bezig beleidskaders vast te stellen voor deze huisvesting.
Zuidplas heeft op dit moment geen bestaand beleid. Volgens het college klinkt de roep vanuit het bedrijfsleven om huisvesting voor arbeidsmigranten op eigen terrein mogelijk te maken, steeds luider.

Zuidplas telt, mede door de schaarste op de arbeidsmarkt, veel arbeidsmigranten. Hoeveel het er precies zijn, is onbekend. Zij werken vooral in de kassen. Ook wonen hier veel arbeidsmigranten die elders werken. In gemeenten als Westland is huisvesting een nog groter probleem.
Zuidplas wil initiatiefnemers met het beleidskader duidelijkheid geven over de eisen die aan woonruimte worden gesteld. Het gaat echter niet om ongelimiteerde initiatieven. Het college stelt voor om in elk dorp één initiatief toe te staan en voor de gehele gemeente twee grote voor mogelijk meer dan honderd mensen.

De gemeenteraad is positief over de plannen omdat er op dit moment geen beleid is en die ook vindt dat er voor arbeidsmigranten fatsoenlijke huisvesting moet worden geregeld. PvdA/GroenLinks en D66 vroegen wethouder Jan Willem Schuurman waarom er voor één doelgroep een aparte regeling moet komen. “Er is ook geen regeling voor starters bijvoorbeeld”, zei D66-raadslid Ryan Adriaanse. Volgens Schuurman worden de belangen van starters op de woningmarkt al voldoende beschermd. “We bouwen volop.”

De wethouder zei ook dat een gecombineerd plan nog tot de opties behoort. De gemeente kijkt voor Nieuwerkerk-Noord naar de realisatie van een groot aantal flexwoningen waarbij ook woonruimte voor arbeidsmigranten wordt gereserveerd.