Raadslid Martin Damen: "We kunnen ons zegje doen, maar ik heb niet het gevoel dat zaken worden aangepast.”
Raadslid Martin Damen: "We kunnen ons zegje doen, maar ik heb niet het gevoel dat zaken worden aangepast.” Erik van Leeuwen

Pleidooi voor meer debat over Vijfde Dorp: ‘Nu is het alsof we meteen een finale spelen’

Algemeen 400 keer gelezen

Zuidplas - PvdA/GroenLinks-raadslid Martin Damen heeft opgeroepen tot meer politiek debat over het Vijfde Dorp. Hij vindt dat er nu sprake is van vooral ‘eenrichtingsverkeer’ van het college en het projectteam.

Het is niet de eerste keer dat Damen op dit vlak van zich laat horen. Hij zei al eerder zich zorgen te maken over het besluitvormingsproces van de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. “Er wordt ontzettend veel informatie over de gemeenteraad heen gestrooid, maar waar het aan ontbreekt is de politieke duiding. Ik heb het gevoel dat we straks nog maar één ding kunnen: tekenen bij het kruisje. Dat wil ik niet en volgens mij leeft dat gevoel breder in de raad.”

Volgens Damen moet er meer politieke diepgang bij de belangrijkste thema’s die rond het Vijfde Dorp spelen. “Het verkeer in het gebied is een belangrijk issue, net als de parkeernorm, de energievoorziening en het Koning Willem I bos. De opvattingen van de raad wijken op sommige punten duidelijk af van die van het college. We kunnen ons zegje doen, maar ik heb niet het gevoel dat zaken worden aangepast.”
De milieueffectrapportage (MER) is volgens hem zo’n voorbeeld. Voordat de uitgangspunten door het college werden vastgesteld, werd onderzoek gedaan naar de maximale scenario’s. “We mochten daar wat van vinden, maar de kaders werden door het college bepaald.”

Voor de ontwikkeling van het Vijfde Dorp vinden nu tal van informatiebijeenkomsten plaats. “Het is vooral zenden wat nu gedaan wordt.
Politieke diepgang ontbreekt vrijwel volledig”, aldus Damen, die vreest dat de gemeenteraad nauwelijks heeft gedebatteerd over belangrijke zaken als die aan het eind van dit jaar moet besluiten over het bestemmingsplan dat nu in de maak is. “Het is alsof we straks meteen een finale moeten spelen, maar voor je die finale speelt moeten er wel eerst een kwartfinale en halve finale zijn. Partijen moeten hun standpunten met elkaar delen om zo tot een gewogen oordeel te komen.” (Erik van Leeuwen)