'Spiele spielen' zaterdag achter de Parkzoomhal. (tekst en foto: Annette van den Berg)
'Spiele spielen' zaterdag achter de Parkzoomhal. (tekst en foto: Annette van den Berg) Annette van den Berg

Honderd jeugdbrandweerlieden uit Bückeburg in Nieuwerkerk

Algemeen 552 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Burgemeester Han Weber heette de ‘Jugendfeuerwehr’ uit Bückeburg zaterdagochtend 27 mei ‘herzlich willkommen’. Ruim honderd jongeren en hun begeleiders uit de Duitse partnerstad van Zuidplas sloegen in het pinksterweekend hun kamp op in Nieuwerkerk.

Donderdagavond arriveerde al een deel van de in totaal 64 Duitse begeleiders met een vrachtwagen vol spullen op het parkeerterrein achter het Polderbad en de Parkzoomhal. Langs de rand van het kunstgrasveld zetten ze grote tenten op met veldbedden. Toen de 101 kinderen en jongeren vrijdagavond aankwamen, stond alles al klaar.

De negen aspirant-brandweerlieden uit Nieuwerkerk hadden hun eigen tent. 

Paraat
Rick Bosveld was een van de Nieuwerkerkse kampleiders. Hij had er zin in, net als vier collega’s. “We kunnen er niet allemaal bij zijn”, aldus Cor Radder, ploegchef van het brandweerkorps. “We moeten paraat blijven.”

Het verschil in aantal van 101 Bückeburgse en slechts negen Nieuwerkerkse leden van een jeugdbrandweerkorps lijkt immens, maar is makkelijk te verklaren. De Jugendfeuerwehr uit Duitsland is te vergelijken met scouting, kinderen vanaf acht jaar kunnen al meedoen. In Nieuwerkerk zijn de leden van het jeugdbrandweerteam minstens twaalf jaar oud. Zij leren daar de beginselen van het werk bij de vrijwillige brandweer.

Gamemuseum
Op het programma stond zaterdag sport en spel ofwel ‘Spiele spielen’. Zondag stond een bezoek aan het Gamemuseum in Zoetermeer gepland. Voor maandag was nog niet zeker of het een dagje Zevenhuizerplas of het strand zou worden. Maandagavond zijn de touringcars weer vertrokken naar Bückeburg, de stad waarmee Zuidplas - en vóór de fusie Nieuwerkerk aan den IJssel - sinds 1974 een stedenband heeft.