Kinderburgemeester Thomas Schouten en wethouder Frans Klovert openden de tentoonstelling. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Kinderburgemeester Thomas Schouten en wethouder Frans Klovert openden de tentoonstelling. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Verhaal van steenovens verteld

Algemeen 615 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Hoe leefden de families die door de eeuwen heen in de steenovens van Klein Hitland werkten? Die vraag beantwoordt Rob Stolk in zijn boek ‘Graven in het verleden van steenplaats Hitland’. De 69-jarige Nieuwerkerker presenteerde zijn 120 pagina’s tellende boek vrijdag tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling in de turfschuur bij de steenovens.

De openingshandeling door kinderburgemeester Thomas Schouten en wethouder cultuur en erfgoed Frans Klovert was passend. Zij reden een oude kruiwagen, met daarop vijf bakstenen, gezamenlijk naar de schuur. “Zo ging dat vroeger”, zei Stolk, die de expositie met subsidie van de provincie samenstelde. “Alleen werd dit werk veelal gedaan door de vrouwen.”
In de Nieuwerkerkse steenovens werkten drie eeuwen lang vele families. Gemiddeld ging het om tien tot twaalf families die op die manier de kost moesten verdienen. In zijn boek schrijft Stolk over het leven in die tijd. Hij neemt de lezer mee op reis, vanaf de bouw van de ovens door de familie Frank in 1644, tot de laatste eigenaar, de familie Mijnlieff. De geschiedenis van de ovens moet volgens Stolk doorgegeven worden aan de jeugd, mét ook de slechte kanten, van onderbetaling en kinderarbeid.
“Steenovens waren typisch iets van dit gebied. Er waren rond de Hollandsche IJssel en in de Krimpenerwaard wel veertig van zulke plekken. Het unieke van déze steenovens is dat ze bewaard zijn gebleven”, aldus Stolk. Daarom moet er nog zuiniger mee worden omgegaan dan al werd gedaan, maakte wethouder Klovert duidelijk. De Stichting Steenovens Klein Hitland doet haar best om het Rijksmonument op de kaart te zetten. Met geld van de gemeente kan zij ook een begin maken met de verbouwing van de oostelijke turfschuur. “Door faciliteiten als een keuken en toiletten aan te brengen, hopen we evenementen hier verder uit te bouwen”, zei bestuurslid Marie-José Schrage.