Afbeelding

Te veel betaalde ozb in 2024 terug

Algemeen 724 keer gelezen

Zuidplas - Het college gaat volgend jaar een correctie toepassen op de onroerendzaakbelasting (ozb). Het geld dat te veel is betaald dit jaar wordt in mindering gebracht op de aanslag in 2024.

Woningbezitters bleken dit jaar achteraf te veel ozb te hebben betaald. Dat kwam doordat bij de bepaling van het bedrag rekening was gehouden met een aanname. Het was de bedoeling dat de ozb-belasting met gemiddeld vier procent zou stijgen, maar dat werd maar liefst twaalf procent. Afhankelijk van de waarde van de woning betaalden inwoners daardoor een paar tientjes te veel.

Een coalitie onder leiding van de VVD en NEZ wilde graag dat het te veel betaalde geld nog dit jaar zou worden terugbetaald aan de inwoners. Daar was echter net niet genoeg steun voor. Een kleine meerderheid van de raad toonde zich voorstander van een correctie in 2024. Het belangrijkste argument dat daarvoor door wethouder Jan Willem Schuurman werd aangedragen, was dat een correctie dit jaar ongeveer honderdduizend euro extra aan uitvoering kost. “En dat is ook weer belastinggeld dat door de inwoners is opgehoest.”

Uiteindelijk stemde de hele raad voor teruggave van het geld in 2024. Inwoners die in de loop van dit jaar nog verhuizen naar een andere gemeente en een koopwoning achterlaten, hebben pech. De ozb is gekoppeld aan een woning.