Afbeelding

Raad zet nieuw Beth-San in de wacht

Algemeen 726 keer gelezen

Moerkapelle - Het college gaat de plannen voor een tweede appartementencomplex van Beth-San in Moerkapelle opnieuw onder de loep nemen. De gemeenteraad heeft nogal wat op- en aanmerkingen en is kritisch over de uitwerking.

Door Erik van Leeuwen

Vanwege die kritiek oordeelde het college dat het gewijzigd bestemmingsplan dat voorlag, niet rijp is voor besluitvorming. Wethouder Jan Willem Schuurman gaat nu opnieuw in gesprek met de initiatiefnemer van het project, Cedrah. De ontwikkelaar wil zeventig koop- en huurappartementen realiseren op de plek waar ooit het oude bejaardenhuis stond.

Omwonenden uitten eerder al hun onvrede over de bouw. Vanwege de massaliteit dreigen zij behalve privacy ook zonlicht te verliezen. Omdat het gebouw groter wordt dan het oude gebouw is er een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De meerderheid van de raad liet duidelijk merken dat het plan nog te veel hiaten heeft. Zo werd in twijfel getrokken of de studie naar de bezonning op juiste gronden is gedaan. Wethouder Schuurman beloofde zorgvuldig naar alle kritiekpunten te gaan kijken en te gaan praten met de initiatiefnemer om onduidelijkheden weg te nemen.

Hoewel de raad alleen bevoegd is om het plan op ruimtelijke gronden te beoordelen, liet de SP duidelijk merken niet gecharmeerd te zijn van de exclusiviteit van de appartementen. De toekomstige bewoners moeten een identiteitsprofiel hebben dat op reformatorische leest is geschoeid. “Andere groepen worden uitgesloten. Wij als SP zijn daar fel op tegen”, zei Jan Baas, die het college aansprak op ‘inclusie’. De wethouder zei in zijn beantwoording dat het college initiatieven op ruimtelijke gronden beoordeelt. “Zoals dat ook is gebeurd bij de nieuwe bestemming voor de moskee in Nieuwerkerk. Geloofsovertuiging speelt daarin geen rol.”

Schuurman kreeg bijval van Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP). “Dat de appartementen er komen, zorgt voor doorstroming in Moerkapelle en daar heeft iedereen baat bij.”