Afbeelding

‘Ga fatsoenlijk om met mensen in het middengebied’

Algemeen 1.063 keer gelezen

Zuidplas - De VVD en Nieuw Elan Zuidplas hebben het college vorige week opgeroepen om fatsoenlijk om te gaan met inwoners en ondernemers die een belang hebben in het middengebied van de Zuidplaspolder.
VVD-woordvoerder Ferry van Wijnen sprak ferme taal richting het college, waarvan zijn eigen partij deel uitmaakt. “Op dit moment wordt er nog volop grond verworven en liggen drie Wvg-procedures bij de rechter. Tegelijk wordt vol gas gegeven met het bestemmingsplan. Dat is niet kies.”
Inwoners en ondernemers die in het gebied wonen, verkeren sinds mei 2021 in een onzekere situatie. Om grondspeculatie tegen te gaan, werd op de percelen die deel uitmaken van de gebiedsontwikkeling voor het Vijfde Dorp en de inrichting van de omgeving, de Wet voorkeursrecht gemeenten gevestigd. Daardoor heeft de gemeente Zuidplas het eerste recht op koop. Zuidplas onderhandelt sinds die tijd met de grondeigenaren. Er komen geluiden uit het middengebied dat de communicatie en onderhandelingen stroef verlopen. “Ga fatsoenlijk om met onze inwoners en bedrijven die daar gevestigd zijn”, sloot Paul van Drenth (NEZ) zich bij de oproep van Van Wijnen aan.

Van Wijnen zei dat de gemeente zijn spoorboekje niet op orde heeft. “Als gemeente willen we te snel, maar de VVD wil dat het vooral netjes wordt geregeld.”

Wethouder Jan Willem Schuurman gaf aan dat Zuidplas niet kan wachten op de Wvg-zaken die nu bij de rechter liggen. “Datzelfde geldt voor het verwerven van de gronden. De Wvg is drie jaar geldig.”
Schuurman kreeg bijval van Peter Molenaar van ChristenUnie/SGP. “De trein is gaan rijden en die kunnen we niet zomaar laten stoppen. Het bestemmingsplan later behandelen heeft grote consequenties”, wees hij op de plannen voor het Vijfde Dorp die daarmee gevaar zouden lopen.

Kippenslachterij
Van Wijnen en Van Drenth deden hun uitlatingen op dezelfde avond als waarop André Eegdeman van kippenslachterij Clazing zijn zorgen uitte. Het bedrijf aan de Bierhoogtweg ligt in het gebied van de groene schakel. Daardoor worden de bedrijfsactiviteiten bedreigd.
“We hebben het gevoel dat we worden uitgerookt”, zei Eegdeman. “We hebben met de gemeente gekeken naar uitplaatsing van ons bedrijf, maar die gesprekken zijn gestaakt vanwege de financiën. Op onze huidige locatie zouden we graag beperkt willen uitbreiden, maar dat wordt ons onmogelijk gemaakt.”

Het zou gaan om een uitbreiding van zo’n 2500 vierkante meter aan bedrijfsoppervlakte, aldus Eegdeman, die ook vertelde dat de gemeente geen toestemming wilde geven aan Clazing voor een zonnepark op het eigen terrein.
“Het gaat om een forse investering van enkele miljoenen. Voor ons belangrijk als oplossing voor de hoge energiekosten.” (Erik van Leeuwen)