Pim te Lintelo van SV Nieuwerkerk (rechts) werd vijfde. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Pim te Lintelo van SV Nieuwerkerk (rechts) werd vijfde. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

Zuidplas Top12-toernooi prooi voor schaker Dirk Hoogland

Algemeen 698 keer gelezen

SCHAKEN
Moordrecht - Zesentwintig jaar na zijn eerste zege was Dirk Hoogland voor de tweede keer de beste op het door schaakvereniging De IJssel georganiseerde Zuidplas Top12-toernooi. De oud-speler van SV Nieuwerkerk loste daarmee Henk-Jan Evengroen af als winnaar.

Het regionale schaaktoernooi gaat al jaren door het leven als het Panc Vink Zuidplas Toptoernooi, dat de naam draagt van de overleden voorzitter en erelid van de club. Er wordt gespeeld in een invitatiegroep, kandidatengroep en in een vierkamp tussen de vier clubs uit de Zuidplaspolder.
De invitatiegroep is, net als de kandidatengroep, gevuld met twaalf schakers, maar voor dit jaar lukte het de organisatie niet om een volwaardig veld samen te stellen. Enkele toppers waren verhinderd, onder wie de winnaar van vorig jaar Henk-Jan Evengroen. Daardoor bestond het deelnemersveld uit zes schakers, die een dubbele competitie afwerkten van rapidpartijen. “We hadden ervoor kunnen kiezen om schakers uit de kandidatengroep door te schuiven, maar die hebben niet altijd zin om als kanonnenvoer te fungeren”, zei organisator Aad van den Berg. Hij constateert dat de vijver waaruit het toernooi moet vissen steeds wat kleiner wordt. “Moerkapelle heeft nog mondjesmaat leden, bij Nieuwerkerk en bij ons houdt het ook niet over. WSV uit Waddinxveen is een paar jaar geleden gefuseerd met Internos uit Boskoop.”
Dirk Hoogland was als gastspeler aan de invitatiegroep toegevoegd. Hij speelde in het verleden voor Nieuwerkerk, won het toernooi in 1997, maar is al jaren woonachtig in Arnhem. “Vorig jaar bij ons jubileum met oud-winnaars deed hij ook mee. Hij vond het leuk ook nu weer mee te doen.” Of zijn tegenstanders het zo leuk vonden was echter de vraag, want Hoogland behaalde in tien partijen zeven punten. Hij verloor in een van zijn twee partijen alleen van zijn zoon Rob, die als derde eindigde achter Jan Evengroen. Nieuwerkerker Hans Ranft pakte de zege in de kandidatengroep, voor Waddinxveners Derek Zuurmond en Ruud Bosch. Frank Visser van De IJssel werd vijfde achter Wim Hennink (WSV Internos). Nieuwerkerk won de clubvierkamp.