The River Big Band opende het evenement, dat niet het laatste zal zijn.
The River Big Band opende het evenement, dat niet het laatste zal zijn. Erik van Leeuwen

Oude Dorp nog niet uitgebruist

Algemeen 446 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - “Een leuke, levendige Dorpsstraat, dat willen we allemaal”, zei burgemeester Han Weber zaterdag bij de opening van Het Oude Dorp Bruist. Het evenement werd voor het eerst, onder stralende omstandigheden, gehouden. 

“Als bewoner van Nieuwerkerk wil ik heel graag dat het dorp bruist. Dat is niet elke dag het geval, maar vandaag wel”, zei Marjan de Ruijter. Met een groep enthousiaste mensen en ondernemers kwam zij op het idee voor Het Oude Dorp Bruist. “We hebben via het Bruiscafé van stichting ZO! gebrainstormd en gekeken hoe we wat meer leven in de brouwerij kunnen brengen. Dit is wat ons betreft niet het enige evenement dat wordt georganiseerd, het is de opmaat naar een reeks”, beloofde zij.
Het eerstvolgende evenement in de reeks is een bingo-avond op 21 september in spelletjeswinkel The Game-Inn. “Verder komen er koffieconcerten en nodigen we een barista uit; activiteiten in samenwerking met de lokale ondernemers die periodiek terugkeren.”

De oudste winkelstraat van Nieuwerkerk herbergt een keur aan ondernemers; van een uitvaartverzorger tot een spelletjeswinkel en de Wereldwinkel. Die laatste hield zaterdag een proeverij met onder andere pindasaus naar Senegalees, en linzensaus naar Eritrees recept. De proevers waren enthousiast, binnen een uur was de linzensaus uitverkocht.

Open Monumentendag
Wie wat van het verleden wilde opsnuiven, kon een kijkje nemen in de grote kerk, die open was voor Open Monumentendag. Hulpkoster Peter van Dijk wees op het bord met namen van predikanten. “Het is een lange lijst omdat de kerk in 1500 is gebouwd. Vroeger was de kerk nog groter, in de achttiende of negentiende eeuw is hij verkleind. Dat kwam doordat veel turfstekers die hier woonden elders werk gingen zoeken, omdat de turf hier op was. Een kleine verhuizing was al reden om naar een andere kerk te gaan; mensen waren niet mobiel.”

In de Dorpsstraat konden spelletjes worden gedaan als sjoelen en Twister.