Pien Meppelink met commissie- en oud-raadslid Wim Janse van het CDA.
Pien Meppelink met commissie- en oud-raadslid Wim Janse van het CDA. Erik van Leeuwen

Moordrechtse Pien Meppelink op CDA-lijst Tweede Kamer

Algemeen 493 keer gelezen

Moordrecht – Wie straks bij de Tweede Kamer-verkiezingen op 22 november het stembiljet openvouwt, komt in elk geval één inwoner van Zuidplas tussen alle namen tegen. Pien Meppelink gaat als nummer 46 voor het CDA de verkiezingen in.

Meppelink maakte haar entree in de lokale politiek vijf jaar geleden. De 42-jarige Moordrechtse is sinds 2018 raadslid namens het CDA. In de periode tussen toen en nu heeft zij een steeds prominentere plek verworven in haar partij. Ze heeft zich ontwikkeld als specialist op het gebied van ruimtelijke ordening. Meppelink wordt door fractiegenoten én raadsleden van andere partijen geroemd vanwege de manier waarop zij zich inzet. “Ik krijg vaak de opmerking van inwoners van Moordrecht dat ze mij eerder zien als buurvrouw dan als politica. Dat beschouw ik als een compliment. Het geeft aan dat ze mij zien als iemand die op gelijke hoogte staat. Als politicus moet je tussen de mensen staan.”

“Ik kan me inderdaad vastbijten in dossiers”, vervolgt Meppelink, die aangeeft het een eer te vinden om namens het CDA op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer te staan. “Blijkbaar heb ik een goede indruk gemaakt op de selectiecommissie.”
Het CDA had Meppelink al een tijdje in beeld. “Ik heb eerst een gesprek gehad met de selectiecommissie en daarna een trainings- c.q. selectiedag meegemaakt in Amersfoort. Daar hebben we met een grote groep kandidaten debatten, interviews en ook fractievergaderingen gehad. Aan de hand daarvan zijn 49 mensen geselecteerd.”

Officieel is Meppelink nog kandidaat, want het ledencongres van het CDA stelt op 23 september officieel de verkiezingslijst vast. Dat is vooral een formaliteit. “Misschien dat ik nog een plaatsje opschuif, maar verwacht mij niet op plek twee of tien.” Dat ze als nummer 46 de top van het CDA binnenkomt is volgens Meppelink prima, ook al geeft die positie weinig kans op een zetel in de Tweede Kamer. Het CDA heeft momenteel vijftien zetels. Via voorkeurstemmen zou zij nog wel de Tweede Kamer in kunnen komen.

Motortjes
De Moordrechtse zegt zich vooral te willen inzetten voor een betere samenleving. “Waarin we beter naar elkaar luisteren en streven naar een betere balans van belangen. Op lokaal niveau betekent dat dat plannen maken leuk is, maar dat het minimaal zo belangrijk is om een goed proces te doorlopen. We leven tegenwoordig in een ‘spaghetti-samenleving’. Besluiten zijn ingevlochten in elkaar. Het ene besluit heeft impact op het volgende besluit.”

Tijdens het congres van het CDA over anderhalve week, zal Meppelink een eigen amendement over mobiliteit indienen. “Ik vind dat we in Nederland erg bezig zijn met betutteling en dingen verbieden. Het streven naar een wereld met een andere mobiliteit is goed, maar je moet ook een positieve prikkel geven en het mensen makkelijker maken. Geef motortjes van 125cc de ruimte.”