Swinkels geeft Reijnhoudt een toelichting bij een van de gewassen.
Swinkels geeft Reijnhoudt een toelichting bij een van de gewassen. Robbert Roos

‘Verhaal Boer&Buurt begint aan tafel’

Algemeen 392 keer gelezen

Zevenhuizen - Rechtstreeks kopen bij lokale boeren en producenten; het vraagt om een nieuwe manier van denken én doen. In Zevenhuizen willen Boer&Buurt en Buurderij Zevenhuizen de lijnen uitzetten voor een duurzaam landbouw- en voedselsysteem waarbij de boer een eerlijke prijs voor zijn producten krijgt, de consument toegang krijgt tot producten die goed zijn voor de gezondheid en de planeet, en waarbij geen enkele twijfel bestaat over de productiewijze en afkomst. Kennismaken met het concept kan op 7 oktober tijdens het Herfstfeest.

De Eendragtspolder aan de rand van Zevenhuizen is een oase van rust. Verschillende gewassen wuiven zachtjes mee met de wind terwijl tjirpende krekels een prachtig openluchtconcert geven. Om ons heen een keur aan gewassen; groenten, fruit en kruiden die zo geplant zijn dat ze elkaar op natuurlijke wijze afwisselen. Met een paar flinke schreeuwen maakt een fazant zijn ongenoegen over onze aanwezigheid kenbaar. We zijn op deze akker duidelijk te gast. 

Petra Reijnhoudt is bestuurslid van de stichting Boer&Buurt, akkerbouwer Pierre Swinkels is verantwoordelijk voor de akker in de Eendragtspolder. Hier doet hij ook onderzoek naar nieuwe producten en teeltmogelijkheden. “Onze oprichter Liesbeth de Frel is sinds 2015 bij de ontwikkeling van de Eendragtspolder betrokken en met Stichting Natuurpolders beheert zij een deel van de Hennipgaarde”, vertelt Petra. “In 2020 werd Boer&Buurt Zevenhuizen opgericht.” 

De opbrengsten van de akker zijn sinds die tijd te koop via het online platform Boeren en Buren, net als producten van andere lokale telers, boeren en andere producenten die De Frel samenbracht in Buurderij Zevenhuizen. 

Het platform Boeren en Buren is in 2011 ontstaan in Frankrijk en actief in zeven Europese landen. Sinds 2016 zijn er in Nederland 27 buurderijen gestart. De Buurderij bij Boer&Buurt is een van de grootste buurderijen van het land.

Het netwerk moet het sinds dit jaar zonder de spin in het web doen. Liesbeth de Frel heeft om gezondheidsredenen haar werkzaamheden weldoordacht overgedragen om het totaalinitiatief te behouden en verder te ontwikkelen. “Pierre en de vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de akker. Samen passen ze het teeltplan jaarlijks aan”, vertelt Reijnhoudt. “We hebben gelukkig een goede coördinator voor het uitgiftepunt van onze Buurderij gevonden met volop ideeën voor nieuwe producten en samenwerkingen met andere producenten. Zo kunnen we verder op de weg die Liesbeth is ingeslagen.”

Natuurgefundeerd
De akker waar Swinkels op werkt ziet er heel anders uit dan de meeste akkers in de regio. “We werken op een natuurgefundeerde wijze met vaste rijpaden en telen onze producten in lange teeltbedden van 1.20 meter breed en 100 meter lang, zonder dat we gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Een deel van deze stroken is verdeeld in zogenoemde pixels van 2,5 m2, elk met een eigen gewas.”

Door deze ecologische vorm van mengteelt is de akker gevuld met een grote diversiteit aan gewassen, groenten, kruiden en bloemen. Dankzij deze diversiteit krijgen ziektes en plagen minder kans. Bovendien vormt het een fijne leefomgeving voor insecten, vogels en kleine dieren en wordt de grond zelf zo min mogelijk verstoord. “Ik doe veel onderzoek”, legt Swinkels uit. “Zo leer je in de praktijk wat hier goed werkt en wat niet. Die informatie is niet alleen belangrijk voor onze stichting, maar ook voor boeren die zich niet meer kunnen vinden in het huidige landbouwsysteem en die willen overstappen naar een natuurinclusieve manier van voedsel produceren.” 

De producten van Swinkels en zijn collega’s zijn te koop via de webwinkel van Buurderij Zevenhuizen op de website boerenenburen.nl. “Mensen die ook willen genieten van smakelijke en ecologische tot biologische producten kunnen zich inschrijven als buur,” lichten Pierre en Petra toe. Bestelde boodschappen kunnen elke zaterdagochtend worden opgehaald bij de Buurderij aan de Eendrachtsweg. In Zoetermeer is er een tweede ophaallocatie, bij perenboomgaard Hof van Seghwaert.

Workshops en gezelligheid
Al bestaat Boer&Buurt nog niet zo heel erg lang, toch zijn er al flinke vorderingen gemaakt. “We zijn behoorlijk gegroeid in omvang, en er komen steeds meer nieuwe buren bij”, legt Reijnhoudt uit. “Ook op de akker leren we elke dag”, vult Swinkels aan. “We zijn steeds op zoek naar de balans, maar hebben inmiddels een weldoordacht teeltsysteem. Zo streven we naar een akker met alleen de beste groenten, fruit en andere gewassen.”
Vol verwachting zien de twee uit naar de toekomst. “We hopen de komende jaren een nieuwe uitgiftelocatie te kunnen inrichten waar ook ruimte is voor voorlichting, workshops en gezelligheid. Een plek om elkaar te ontmoeten, zodat nog meer mensen kunnen genieten van gezond en lekker, duurzaam geproduceerd eten. Ons verhaal begint nu eenmaal aan tafel.” (Robbert Roos)

Reijnhoudt en Swinkels vol trots op de rijk gevulde akker in de Eendragtspolder.
Verschillende gewassen zijn zo geplant dat ze elkaar op natuurlijke wijze afwisselen.
Op de akker staan bijzondere soorten en rassen.
Op bepaalde delen van de akker is de strokenteelt duidelijk te zien.