Melissa Luijts en Frans Klovert monteren de eerste plaquette op het bankje. (tekst en foto's: Robbert Roos)
Melissa Luijts en Frans Klovert monteren de eerste plaquette op het bankje. (tekst en foto's: Robbert Roos) Robbert Roos

Plaquettes moeten gesprekken over zelfmoord stimuleren

Algemeen 564 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Elke dag plegen in Nederland vijf mensen zelfmoord. Door elke zelfdoding worden gemiddeld 135 mensen geraakt. Toch wordt er in de praktijk maar weinig over gepraat. In samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie plaatst de gemeente Zuidplas de komende tijd 150 plaquettes op bankjes met daarop het 1K Z1E j3-logo een QR-code en de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand echt zien.’ Met deze actie wil de gemeente inwoners stimuleren om het gesprek over dit onderwerp aan te gaan. “Al redden we er maar één persoon mee.”

De eerste plaquette werd woensdag 13 september geplaatst op een van de bankjes op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk door raadslid Melissa Luijt (D66) en wethouder Frans Klovert in het bijzijn van collega-wethouders Daan de Haas en Wybe Zijlstra, en enkele mensen van 113 Zelfmoordpreventie. Zowel initiatiefnemer voor de motie Zelfmoordpreventie Luijt, als haar collega Klovert hebben in hun naaste omgeving te maken gehad met zelfdoding of een poging daartoe. Emoties klinken hoorbaar door in hun stem als ze het woord nemen bij het plaatsen van de eerste plaquette. “De gevolgen van een (poging tot) zelfmoord zijn enorm”, benadrukt Klovert. “Daarom hebben we deze motie direct omarmd. Normaal zijn we als gemeente wat terughoudend als het gaat om het ophangen van borden en vlaggen, maar in dit geval haken we graag aan bij deze landelijke actie.”

Voor mensen die nadenken over zelfdoding kan een goed gesprek het begin zijn van de oplossing. Maar hoe begin je zo’n gesprek. “Door de QR-code op de plaquette te scannen kom je op de site van 113 Zelfmoordpreventie terecht waar je een gratis, online cursus van een uur kunt volgen met tips en tricks om zo’n gesprek aan te gaan”, vertelt de voorzitter van 113 Zelfmoordpreventie Monique Kavelaars. “Dat is erg belangrijk, want je ziet iemand pas echt als je met elkaar een goed gesprek hebt. Zo werken we samen aan minder zelfdodingen.”

Denk jij aan zelfmoord? Praat erover, of neem contact op via www.113.nl

Afbeelding