Floris en Elise Mutsaers haalden op het NK Luchtgeweerschieten vooral veel tienen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Floris en Elise Mutsaers haalden op het NK Luchtgeweerschieten vooral veel tienen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Nieuwerkerkse schietkampioenen met grote ambities

Algemeen 541 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Ze werden onlangs allebei met vlag en wimpel kampioen in hun leeftijdsklasse. Floris (11) en Elise Mutsaers (13) zorgden bij het NK Luchtgeweerschieten voor een familiedubbelslag. 

Trots laten de kersverse kampioenen in de tuin van hun ouderlijke woning hun scorekaarten van het afgelopen NK zien. Op de prestaties van zus en broer valt weinig af te dingen. Het zijn vooral tienen die de klok slaan. “De hoogste score die je kunt halen in onze sport is 10.9”, zegt Elise. In de finale op het NK in het Drentse Hoogeveen gaf zij haar tegenstanders in de finale weinig kans.
“Of ik zenuwachtig was? In het begin een beetje”, geeft ze toe. “Maar al snel raakte ik in het goede ritme.” Dat kwam tot uitdrukking in een nieuw kampioensrecord van 249.8, een forse verbetering van het oude record. De suprematie van haar broertje was nog groter. Het verschil met de nummer twee was ongeveer veertien punten. Bij schieten een gigantisch gat. “Ik had zelfs een keer minder kunnen schieten”, zegt Floris vol trots. Al even trots laten hij en zijn zus hun luchtgeweren zien.

Olympische Spelen
Schieten is een sport die vaak wordt overgedragen van generatie op generatie. Dat is ook in het geval van Floris en Elise zo. Vader Marc is een fanatiek beoefenaar van de schietsport. Elise was vaak in de kantine van de Koninklijke Rotterdamse Schietvereniging te vinden. “Ik heb het een keertje geprobeerd en vond het heel leuk.” Niet veel later sloot ook Floris zich aan bij vader en zus. Moeder Marjolein is inmiddels ook lid geworden. “Dan zien we elkaar nog eens.”
In de jeugdklasse schieten Floris en Elise, die ook lid is van SV Alphen, met een ondersteuning, waarop het luchtgeweer rust. Vanaf de B-leeftijd is er geen ondersteuning meer. “Dat is dus moeilijker”, zegt Elise, die vier keer per week traint en zich ambitieus toont. Ze heeft haar zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen. Haar kortetermijndoelen zijn een nieuwe nationale titel en een Nederlands record. Floris al even ambitieus. “Het is leuk om te doen. Je moet je goed kunnen concentreren, en veel oefenen.”