Afbeelding
PxHere

Grote verhoging ozb op komst in Zuidplas

Algemeen 2.015 keer gelezen

Zuidplas – Om het financiële gat in de begroting van de gemeente Zuidplas voor volgend jaar te kunnen dichten, gaat de onroerendezaakbelasting (ozb) fors omhoog. De aanslag zou weleens met meer dan twintig procent kunnen stijgen.

Door Erik van Leeuwen

Om hoeveel procent het precies gaat, maakte het college afgelopen week tijdens een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad niet bekend, wel dat er ruim twee miljoen euro extra moet worden opgehaald.

Met de fikse verhoging van de ozb lijken woningbezitters in Zuidplas het grootste deel van de benodigde inkomsten te moeten gaan ophoesten. In totaal wil het college 2,3 miljoen euro extra aan inkomsten genereren. De mogelijkheden hiervoor zijn beperkt. Wettelijk is het voor sommige diensten niet toegestaan om meer te rekenen dan ze kosten, zoals bij leges die berekend worden voor het aanvragen van een nieuw paspoort of rijbewijs. Naast de onroerendezaakbelasting gaat ook de toeristenbelasting in Zuidplas fors omhoog. Daardoor wordt een hotelkamer of verblijf op een recreatiepark duurder.

Kaasschaafmethode werkt niet
Het college staat voor de taak om een tekort van 8,2 miljoen euro voor volgend jaar weg te werken. Naast extra inkomsten genereren, wil het gemeentebestuur besparen op projecten door ze door te schuiven naar later. Daarmee loopt het tekort met 3,6 miljoen euro terug en moet er volgend jaar nog 2,3 miljoen euro worden bezuinigd.

Wethouder Jan Willem Schuurman zei afgelopen week dat de kaasschaafmethode niet werkt, maar dat er echte keuzes gemaakt moeten worden. “We zullen per programma kijken naar wat een bezuiniging doet met de doelstelling.” Er kan niet geschrapt worden op de landelijke uitvoeringsregels die bij wet zijn geregeld.

Bij het vorige herstelplan werd de gemeentelijke organisatie ontzien, maar daarvan is nu geen sprake, gaf de wethouder aan. “Als projecten niet in 2024 worden gerealiseerd, heeft dat ook impact op het geld dat beschikbaar is voor personeelskosten.”

Het college heeft inmiddels een lijst gemaakt van zaken, waarvan het vindt dat erop kan worden bezuinigd. Welke punten op die lijst staan, is nog niet openbaar. De gemeenteraad mag later dit jaar een oordeel vellen over de bezuinigingskeuzes.