
Eendrachtsmolen Zevenhuizer Verlaat draait weer als vanouds
Algemeen 775 keer gelezenZevenhuizen – De Eendrachtsmolen aan de Rottekade bij het Zevenhuizer Verlaat is in 1727 gebouwd om de huidige Tweemanspolder te kunnen droogmalen. In 2022 werd duidelijk dat ingrijpend onderhoud van dit rijksmonument niet langer meer kon worden uitgesteld. Na een jaar van hard werken, werd de molen woensdag 20 september onder grote belangstelling van alle betrokkenen weer in bedrijf gesteld.
De molen - een achtkantige grondzeiler - stak mooi af tegen de dramatische wolkenlucht toen de genodigden zich verzamelden voor de openingshandeling. Een fris windje waaide precies uit de juiste richting om de wieken in beweging te zetten.
Wim van Heemst van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vertelde de aanwezigen over het restauratietraject. De molen is sinds 1949 eigendom van het Hoogheemraadschap. “Er is hard gewerkt om de molen weer in optimale staat te krijgen”, wist Van Heemst. “De kap en het staartwerk zijn volledig hersteld, maar ook de roeden en het hekwerk van de wieken zijn vervangen. Het metselwerk van de in- en uitgang van de waterloop is vernieuwd, net zoals het betonwerk. Verder is de paalfundering vervangen, en is het wapen (met het onjuiste opschrift ‘anno 1651’) in originele staat hersteld. De afgelopen tien maanden zijn voor de familie Van Elswijk best zwaar geweest met al die werkzaamheden aan de molen, maar nu zijn ze er weer voor de komende dertig, veertig jaar vanaf. Wij zijn in elk geval trots op het eindresultaat.”
Als dank voor het geduld, ontving de familie namens het Hoogheemraadschap een houten bank/picknickset voor in de tuin. Daarna was het tijd voor de openingshandeling door molenaar Piet van Elswijk en Wim van Heemst in het bijzijn van vrienden, belangstellenden en iedereen die aan het herstel heeft meegewerkt. Met een ruk aan het touw werden de wieken weer in bedrijf gesteld, waarbij werd geproost met champagne. Na afloop was er tijd om na te praten, en kregen alle aanwezigen een vogelhuisje mee, uiteraard in de vorm van een molen.
















