Afbeelding

Zuidplas wil grond voorlopig op de bank laten staan

Algemeen 1.060 keer gelezen

Zuidplas - Zuidplas gaat voor het Vijfde Dorp voorlopig maar een deel van de beschikbare grond ‘uitnemen’ uit de Grondbank die jaren geleden werd opgezet. De partners in de Grondbank moeten nog wel akkoord gaan.

In de Grondbank zitten alle gronden die zijn verworven om het middengebied van de Zuidplaspolder te ontwikkelen. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam hebben het grootste aandeel (beide veertig procent). Naast Zuidplas werden ook Gouda en Waddinxveen begin van deze eeuw verplicht om deel te nemen.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Zuidplas bij de ontwikkeling van het Vijfde Dorp alle gronden in één keer zou uitnemen; een transactie van tientallen miljoenen euro’s. Vanwege de hoge rente, inflatie en hoge bouwkosten heeft Zuidplas echter besloten de ontwikkeling van het middengebied in fases op te knippen. De gemeente heeft de Grondbank voorgesteld om voor fase 1A - die 24 woningen, het Koning Willem I-bos en een bedrijventerrein omvat - maar een beperkt deel - een derde - uit te nemen. Daarmee wordt het financiële risico enigszins beperkt.

De Grondbank zou formeel eind van dit jaar ophouden te bestaan. Er wordt nu nagedacht in welke vorm deze wordt voortgezet. Gewerkt wordt aan een voorstel waarmee ook de partners van Zuidplas in de Grondbank kunnen leven.

Niet in elke gemeenteraad werd het voorstel van Zuidplas om een beperkt deel uit te nemen, omarmd. In Rotterdam was er kritiek van de fractie van Leefbaar Rotterdam. De partij riep op om de gronden zelf te gaan ontwikkelen, wat gelijkstaat aan annexatie van het gebied.

Waddinxveen
In Waddinxveen werd de gemeenteraad vorige week bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Waddinxveen heeft een beperkt aandeel, dat een waarde vertegenwoordigd van ongeveer 1,3 miljoen euro.

Mogelijk wordt Waddinxveen uitgekocht. Het college van Waddinxveen zegt echter nog geen voorstel te hebben ontvangen.
(Erik van Leeuwen)