Alle stembureaus worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. (foto: archief HvH)
Alle stembureaus worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. (foto: archief HvH)

Gemeente haalt drempels weg voor verkiezingen

Algemeen 341 keer gelezen

Zuidplas - Om alle 35.486 kiesgerechtigden uit Zuidplas op 22 november de kans te geven om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamer, zet de gemeente in op het weghalen van letterlijke en figuurlijke drempels.

Naast dat alle stembureaus in de gemeente rolstoeltoegankelijk worden, komt er in elk stemlokaal een stemhok met een verlaagd schrijfblad. In het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn ook een stemmal en een soundbox aanwezig.

De stemmal is een plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een stembureaulid. De soundbox met koptelefoon vertelt de kiezer met een visuele beperking welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven, de kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren.
Ook is er een stembureau waarin een persoon zonder en een persoon met een (licht) verstandelijke beperking samen als stembureauleden aan de slag gaan.