Vuurwerk mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. (foto: gemeente Zudplas)
Vuurwerk mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. (foto: gemeente Zudplas)

Meldpunt voor vuurwerkoverlast voor grotere pakkans van daders

Algemeen 765 keer gelezen

Zuidplas - Gezelligheid, oliebollen, vuurwerk én overlast door het illegaal afsteken van vuurwerk; met de jaarwisseling in zicht hoopt gemeente Zuidplas het laatste aspect te beperken door het instellen van een meldpunt voor vuurwerkoverlast.

Inwoners die in hun omgeving te maken hebben met erge overlast of vandalisme door vuurwerk kunnen dit melden via vuurwerkoverlast@zuidplas.nl. Met de meldingen kunnen volgens de gemeente hotspots in kaart worden gebracht, plannen van aanpak worden gemaakt en prioriteiten worden bepaald voor de inzet van Handhaving en politie.

De gemeente noemt ook een grotere pakkans en de mogelijkheid om kosten te verhalen als schade is ontstaan.

Ook politie bellen
Meldingen via het meldpunt worden dagelijks gelezen en geregistreerd, maar krijgen niet altijd direct opvolging. Daarom is het volgens de gemeente belangrijk om bij aanhoudende overlast, vernielingen of informatie over illegale vuurwerkopslag ook altijd de politie te bellen via 0900-8844 of 112 bij spoed. Anoniem melden kan via 0800-7000.
Vuurwerk mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden.

Vuurwerk dat wel mag zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, compoundboxen, cakes en fonteinen (categorieën F1 en deels F2). In vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld bij ingangen van winkelcentra of dierenweides mag helemaal geen vuurwerk worden afgestoken.

Straffen en boetes
Illegaal vuurwerk kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kunnen boetes of gevangenisstraf het gevolg zijn. Ook worden naast een eventuele boete, kosten van het verwijderen en afvoeren van vuurwerk zoveel mogelijk op overtreders verhaald. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen.