
VVD: geen langdurige opvang asielzoekers
Algemeen 628 keer gelezenNieuwerkerk aan den IJssel – De VVD wil dat Zuidplas zichzelf niet naar voren schuift voor langdurige opvang van vluchtelingen en asielzoekers. “We willen geen regionale opvanglocatie.”
Door Erik van Leeuwen
De gemeenteraad werd onlangs in een besloten sessie bijgepraat over de ontwikkelingen. Het college van Zuidplas onderzoekt of er in de gemeente een geschikte locatie is die voldoet aan de eisen. In welke plaats en op welke locatie, wordt angstvallig geheimgehouden vanwege ‘strategisch’ belang en om te voorkomen dat er onnodig onrust wordt gezaaid.
Vooruitlopend op een eventueel besluit om in Zuidplas een regionaal opvangcentrum te vestigen, maakte de VVD duidelijk dat zij geen voorstander is van een dergelijke voorziening. “Het kost de gemeente veel geld en mankracht”, aldus VVD-raadslid Ferry van Wijnen. Volgens het college zijn de vergoedingen van het Rijk voor de opvang van vluchtelingen en asielzoekers vorstelijk en hoeft er geen Zuidplas-geld bij. Zuidplas heeft nu één opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen – in de wijk Dorrestein in Nieuwerkerk. De tweede locatie op het Nieuwerkerkse bedrijventerrein Kleine Vink heeft vertraging opgelopen vanwege een bezwarenprocedure van ondernemers op het terrein.
“We hebben onze handen al vol om onszelf staande te houden”, zei Van Wijnen vorige week in de gemeenteraad. “Er gaat veel tijd en capaciteit verloren aan werkzaamheden voor opvanglocaties. We zijn erop tegen dat er een regionaal opvangcentrum bij komt.”
Duurzaamheid
De VVD was ook kritisch op de bedragen die het college voor volgend jaar gaat uitgeven in het kader van duurzaamheid. Van Wijnen vindt het bizar dat er 1,8 miljoen euro is vrijgemaakt voor een plan over duurzaamheid dat nog geschreven moet worden. “Ik weet één ding: het plan zal worden toegeschreven naar die 1,8 miljoen. Volgens mij moet het andersom. Je maakt eerst een plan en daarna kijk je of het geld ervoor is.”
Verkeersveiligheid
Dat de uitvoeringsplannen voor het verkeersveilig maken van de Burgemeester Klinkhamerweg in Zevenhuizen op 2030 zijn gezet door het college, kon Van Wijnen niet begrijpen. “Wel 1,8 miljoen voor duurzaamheid en geen geld voor veiligheid. Dat kan ik niet uitleggen.”
Andere fracties verweten het VVD-raadslid het creëren van een ‘valse tegenstrijdigheid’. “Het is niet fair om die twee dingen met elkaar te vergelijken”, diende Benno de Ruiter (CDA) Van Wijnen van repliek. “Het zijn twee totaal verschillende zaken die niets met elkaar te maken hebben. Wij als CDA vinden de warmtetransitie belangrijk én ook verkeersveiligheid.”
Verkeerswethouder Daan de Haas (VVD) nuanceerde vorige week het plan om de Burgemeester Klinkhamerweg pas na 2030 aan te pakken. “Op dit moment staat de uitvoering inderdaad op 2030, maar wat we gaan doen en wanneer, hangt af van de participatieavonden voor de inwoners die we binnenkort houden, en van de gemeenteraad.”
Volgens De Haas zijn er acht scenario’s voor maatregelen aan de weg uitgewerkt. “Van relatief goedkope tot kostbare oplossingen.” Hij zei ook dat de prioriteit ligt bij de kruising met de Noordelijke Dwarsweg.
Benno de Ruiter (CDA) vroeg zich af hoe aanpassing van een als onveilig aangemerkte weg kan worden doorgeschoven naar 2030. Martin Damen (PvdA/GroenLinks) drong ook aan op snellere actie.