
Afscheid van aardgas ingezet
Algemeen 435 keer gelezenNieuwerkerk aan den IJssel - De gemeente Zuidplas is begonnen met het raadplegen van inwoners over hoe zij aankijken tegen het aardgasvrij maken van hun woningen. Op basis van die raadplegingen wordt een uitvoeringsplan gemaakt.
Nederland moet voor 2050 van het aardgas af zijn; vóór die tijd moet voor alle woningen in Zuidplas een nieuwe warmtebron zijn gevonden. Nadat in 2021 de visie werd vastgesteld, staat het komende jaar in het teken van de totstandkoming van een uitvoeringsplan. “We hebben drie plekken aangewezen waar we als eerste aan de slag willen”, zegt wethouder duurzaamheid Wybe Zijlstra. “Voor Nieuwerkerk is dat Esse Hoog. Zevenhuizen en Moerkapelle willen we in één keer doen door aansluiting op het regionale warmtenet, waarover al een tijdje gesprekken lopen.”
In dat regionale warmtenet spelen de glastuinbouwbedrijven een grote rol. Vanwege de grote warmtevraag van de sector (tachtig procent van de warmtevraag in Zuidplas komt van de glastuinbouwbedrijven) en de oplopende kosten van de afgelopen jaren, zitten die bedrijven te springen om een nieuwe, goedkopere manier van warmteopwekking. Het warmtenet zou er binnen een paar jaar kunnen liggen, denkt Zijlstra. “En daarvan kunnen de woonwijken in Zevenhuizen en Moerkapelle profiteren.”
Tegelijkertijd wordt aan de slag gegaan met Esse Hoog in Nieuwerkerk. Deze wijk staat op de nominatie voor een elektrische vorm van warmteopwekking. Daarvoor is gekozen, omdat de woningen in de wijk wat verder uit elkaar staan, relatief goed geïsoleerd zijn en ook omdat veel huiseigenaren aangeven dat hun cv-installatie aan het einde van de levensduur is.
Het is de bedoeling dat er voor de andere wijken in Nieuwerkerk aan den IJssel tussen 2025 en 2035 een plan van aanpak ligt. Voor de nieuwe warmtebron wordt daarbij gekeken naar het Rotterdamse warmtenet. Op dit moment is de capaciteit nog onvoldoende.
Moordrecht zal vanaf 2035 aan de beurt zijn om geleidelijk van het aardgas af te gaan. Dat het IJsseldorp als laatste aan de beurt is, komt doordat het aantal warmtebronnen op dit moment beperkt is. Er wordt nu gedacht aan warmteopwekking vanuit het wateroppervlak van de Hollandsche IJssel.
De eerste informatiebijeenkomst van de gemeente werd vorige maand druk bezocht. De komende periode zullen er in alle dorpskernen informatieavonden worden gehouden. De gemeente wil daarbij van inwoners horen hoe zij denken over de transitie. “De manier waarop de transitie moet plaatsvinden, de kosten, de kostenverdeling en de planning”, aldus Zijlstra. De opgehaalde informatie dient als basis voor een uitvoeringsplan. “Voor ons is het belangrijk dat het alternatief haalbaar en betaalbaar is.”
Zijlstra benadrukt dat het een gezamenlijke opgave is van gemeente en inwoners. “Ingrijpend, omdat we ook achter de voordeur van inwoners komen. Dat vereist een goede afstemming.” (Erik van Leeuwen)