'Typische Queen Ann-pootjes', weet Nel Vis te vertellen over het theekastje dat voor de foto voor de loods werd opgesteld.
'Typische Queen Ann-pootjes', weet Nel Vis te vertellen over het theekastje dat voor de foto voor de loods werd opgesteld.

‘Met spullen van hier kun je je hele huis inrichten’

Algemeen 354 keer gelezen

Hergebruik is helemaal van deze tijd: duurzaam, voordelig en hip. Natuurlijk, we hebben Marktplaats, maar bij de kringloop zie en voel je wat je krijgt voor je geld en je kunt het direct meenemen. Voor onze zoektocht naar ‘schatten’ zijn we deze keer bij de rommelmarkt van de hervormde kerk, die elke eerste zaterdag van de maand gehouden wordt op de boerderij aan de Wilgenlaan in Zevenhuizen.

Door Silvia Markus

Van wanneer het theekastje is dat Margreet van den Dool en Nel Vis kozen als ‘schat van de kringloop’ weten ze niet, maar dat het oud en bijzonder is staat vast en ook dat de pootjes ‘typisch Queen Ann-stijl’ zijn. Het object moet een mooi bedrag in het laatje brengen op de eerstvolgende openstelling.

Het was niet eenvoudig om uit het brede assortiment één item te kiezen. “Je kunt met spullen van hier je hele huis inrichten”, weet Van den Dool, die samen met nog een groot aantal vrijwilligers maandelijks de rommelmarkt runt. “Van servies tot meubels en van schilderijen tot lampen en snuisterijen.” “En alles is schoon en heel, als er een stukje af is, gaat het weg”, vult Vis aan.

Oranjevaasje
In één van de vele stellingen staat een klein oranje vaasje, een vaasje met een verhaal, zo blijkt. “We zouden het zomaar voor een euro hebben verkocht, ware het niet dat een van de bezoekers wist te vertellen dat het om een ‘oranjevaasje’ gaat van de hand van de Nederlandse ontwerper Andries Copier.” Bij hoogtijdagen in het Koninklijk Huis wordt zo’n vaasje gemaakt. Een prijskaartje hangt er niet aan, maar de liefhebber moet er, met de verworven kennis, meer dan de eerder bedachte euro voor neertellen.

Het is niet voor het eerst dat een item veel meer waard blijkt te zijn dan de vrijwilligers denken. Vis: “Er kwam eens een schilderijtje binnen, zo’n 45 bij 30 centimeter, met een afbeelding van een atelier met een tafeltje erin. Mijn man vond het mooi, maar ik zei dat we al genoeg rommel hadden.” Het ging op Marktplaats, vraagprijs: 150 euro. “Een kunstkenner mailde dat we het voor die prijs beslist niet weg moesten doen, omdat het om een werkje van een bekende Dordtse schilder ging. We hebben het laten veilen en het bracht 1500 euro op.”

Vier partijen blij
Zo staat kunst naast kitsch en nieuw naast oud; de 120 bezoekers die de vrijwilligers maandelijks mogen verwelkomen kunnen hun hart ophalen. Naast ‘het winkeltje’ is er de loods met meubels en zijn er thematafels en buiten staan de graaikratten. Een sociaal gebeuren, zo typeren Van den Dool en Vis de rommelmarkt, die inmiddels zo’n twintig jaar bestaat. “En we maken vier partijen blij.” Van den Dool somt op: “De koper is blij met zijn aanwinst, degene die spullen heeft gebracht dat hij zijn ‘rommel’ kwijt is, wij met de gezelligheid en de opbrengst en de goede doelen met onze bijdragen.” Want dat is waar het geld naartoe gaat, elke euro van de verkochte schatten gaat naar door de kerk en de medewerkers van de rommelmarkt geselecteerde goede doelen. Dubbel win-win, heet dat in kringloopland.

Van den Dool (links) en Vis bewonderen, in de boekenhoek, een deel van de uitgebreide collectie kerstartikelen.
Een oranje vaasje met een verhaal