
Na de proef het echte werk
Algemeen 402 keer gelezenNieuwerkerk aan den IJssel – De voorbereidingstijd voor de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing was voor de gemeente korter dan normaal; toch kon een aantal nieuwigheden worden geïntroduceerd. De stemmal bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking, en de mogelijkheid vorige week om ‘op proef’ te gaan stemmen.
Dat gebeurde in de trouwzaal van het gemeentehuis, die ook morgen - tijdens de échte verkiezing - zoals altijd dienstdoet als stemlokaal. Daarnaast kan er worden gestemd in een tweede stemlokaal, in het atrium van het gemeentehuis. “Er komen traditioneel heel veel inwoners in het gemeentehuis stemmen”, vertelt Suzanne Ruigrok, clustermanager van Team Verkiezingen. “We verwachten een hoge opkomst en willen voorkomen dat er lange rijen ontstaan. Het is herfst en je wilt niet dat mensen natregenen.” Vanwege het gure weer zet de gemeente dit jaar geen drive-in stembureau in. “We wilden het de stembureauleden niet aandoen om de hele dag in een winderige tent te moeten zitten.”
Het verkiezingsteam van de gemeente heeft hard moeten werken, zegt Ruigrok. “Waar we normaal een voorbereidingstijd hebben van zes, zeven maanden, hadden we nu maar dertien weken.” Zij is te spreken over het aantal inwoners dat zich opgaf als stembureaulid of teller. “We hebben zelfs een reservelijst. Wat opvalt is het aantal jonge mensen dat zich heeft aangemeld.” Doel van de proefstemming was ook om jongeren die voor het eerst mogen stemmen (bijna 1400 in Zuidplas) warm te maken voor de politiek en verkiezingen.
Stemmal
Voor het eerst in de geschiedenis wordt bij de verkiezing morgen in Zuidplas gebruikgemaakt van een stemmal, waardoor het voor mensen met een visuele beperking eenvoudiger wordt om zelfstandig te stemmen.
De stemmal kon afgelopen donderdag worden getest tijdens de proefstemming die de gemeente in het gemeentehuis hield. Wie via de mal stemt, krijgt in het stemhokje hulp van een computerstem die hem of haar door de stemprocedure leidt.
“Inwoners met een visuele beperking stemden voorheen ook wel, maar vaak zag je dat ze met een begeleider kwamen”, zegt Suzanne Ruigrok, clustermanager van het Team Verkiezingen. “Op deze manier kunnen ze echt onafhankelijk stemmen.”
Inwoners die gebruik willen maken van de stemmal moeten er rekening mee houden dat zij tien tot vijftien minuten bezig zijn voordat ze de kandidaat van hun keuze ‘te pakken’ hebben. Het systeem is eenvoudig te volgen, eerst moet een partij gekozen worden en vervolgens de kandidaat van die partijen. De partijen worden opgenoemd in volgorde van de kieslijst. Wie zijn partij of kandidaat voorbij hoort komen, moet op OK drukken. Hoe lang dat duurt, hangt volledig af van op welke plaats de partij en kandidaat op de lijst staan. Als de keuze is bepaald, geeft de computer aan welk hokje op de mal moet worden ingekleurd met het potlood.