
Loofboom-raad: liever kerk dan skatebaan
Algemeen 405 keer gelezenNieuwerkerk aan den IJssel - Leerlingen van diverse basisscholen in Zuidplas kruipen de komende periode in de huid van een raadslid bij het fictief inrichten van een stad. Christelijke basisschool De Loofboom uit Nieuwerkerk beet vrijdag het spits af. “Hoe jonger mensen zich betrokken voelen bij de politiek, hoe beter.”
Door Erik van Leeuwen
De leerlingen van de basisscholen doen mee aan het democracity-spel van voorlichtingscentrum ProDemos. Ze moeten zich verdelen in fracties (partijen) en zich inzetten voor onderwerpen die zij belangrijk vinden.
“Wij vinden het belangrijk dat inwoners kennismaken met het werk dat in de gemeenteraad wordt gedaan”, zei raadslid Chantal Bon-Van de Griek, die voorzitter is van de werkgroep ‘Raad in Beeld’. “Een eerder initiatief was Raad op Straat. Daarbij gingen we als raadsleden van de diverse partijen de straten in onze dorpen op om te laten zien wat wij doen, maar ook om met de inwoners het gesprek aan te gaan over wat zij belangrijk vinden. Dit initiatief - een pilot met een aantal scholen - is daar een vervolg op. Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen weten hoe onze democratie werkt en ook hoe zij daar een bijdrage aan kunnen leveren.” Mogelijk wordt het project bij succes uitgerold over alle basisscholen in Zuidplas.
Volgens Bon was het toeval dat de eerste sessie een paar dagen voor de Tweede Kamer-verkiezing van morgen was. “Het zat al een tijdje in de planning, nog voordat het kabinet viel. Je zou wel kunnen zeggen dat de timing prima is. De kinderen krijgen deze dagen via de media veel mee over politiek en belangrijke onderwerpen.”
Toeval was het ook dat het spel gericht is op de bouw van een nieuwe stad. Recent besloot de gemeenteraad in Zuidplas verder te gaan met de bouw van het Vijfde Dorp in het middengebied van de Zuidplaspolder.
D66-raadslid Bon en mede-werkgroeplid Rina Schuil (ChristenUnie/SGP) keken dan ook met bovenmatige belangstelling uit naar de resultaten op De Loofboom. Ze zagen partijen ontstaan waarin natuur de boventoon voerde, zoals de SVN (Sport Vrolijkheid Natuur) en BNK (Boeren Natuur Kinderen). Dat vertaalde zich ook in de keuzes voor windmolens, een park en een speeltuin. In de laatste ronde moest er gelobbyd worden, want met een beperkt budget kon er nog maar één voorziening komen. Zwembad en skatebaan verloren het in de lobbystrijd van een kerk. Een basisschool in het stadje redde het, met een kleine meerderheid van stemmen, nét.