Spelende kinderen produceren volgens een op de drie omwonenden te veel geluid. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Spelende kinderen produceren volgens een op de drie omwonenden te veel geluid. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Kleinpolder in rep en roer over aanpassingen aan speeltuintje

Algemeen 1.191 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Het nieuwe speeltuintje aan de Nieuwerkerkse Polderdreef zorgt voor beroering in de wijk Kleinpolder. Een groot aantal inwoners kan niet begrijpen dat er een speeltoestel is ontmanteld en dat de speeltuin een ‘muur’ krijgt.

Bewoners van de wijk kregen onlangs een brief waarin de gemeente maatregelen bekendmaakt om overlast te beperken. Uit een enquête blijkt dat nogal wat buurtbewoners klagen over het lawaai dat door kinderen wordt gemaakt. Volgens de gemeente is dertig procent van de respondenten ontevreden en op basis daarvan zou een plan van aanpak nodig zijn.
De grote boosdoener is ook bekend: de mandschommel. Om iets aan de overlast te doen, plaatst de gemeente ter hoogte van de schommel een geluidsabsorberende kokosschutting van ongeveer 2,5 meter hoog en zes meter breed, bekleed met een klimop. Daarnaast wordt de huidige mandschommel vervangen door een kleiner exemplaar. De gemeente laat weten dat die hetzelfde doel dient, maar dat er minder kinderen op kunnen.
Buurtbewoners noemen de maatregelen ‘absurd’. Bewoners, die zondag een wandelingetje maakten langs het water en langs het nieuwe speeltuintje liepen, reageerden verontwaardigd. “Het is pure nonsens. In welke tijd zijn we beland dat we speeltuinen gaan aanpassen?” Een andere wijkbewoner begrijpt er helemaal niks van. “Ja, kinderen maken lawaai. Ja, en dan? Wij maakten vroeger ook lawaai.” Bij zijn buren heeft hij gevraagd wie er geklaagd heeft. “Ik ken niemand die dat heeft gedaan.” Hij wijst met de vinger naar het Veldewater, aan de overkant van het water. “En nu krijgen we een gigantische muur voor de speeltuin, terwijl we in onze tuintjes een hekje mogen hebben van maximaal anderhalve meter.” Gevreesd wordt ook dat met een muur hangjongeren worden aangetrokken.
Volgens de bewoner komt de leefbaarheid in de wijk steeds meer in het geding. “De Vlootschouw is ons ook al afgepakt.” Op sociale media halen veel mensen de afgelasting van dat evenement erbij. Stichting Evenement besloot daar in september toe na een incident waarbij een wijkbewoner zijn onvrede uitte over door hem ervaren overlast.