Ferry van Wijnen en Willem-Jan Verdoes van de botsende partijen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Ferry van Wijnen en Willem-Jan Verdoes van de botsende partijen. (tekst en foto: Erik van Leeuwen) Erik van Leeuwen

Clash over warmtetransitie

Algemeen 720 keer gelezen

Zuidplas – De VVD en ChristenUnie/SGP zijn in de gemeenteraad gebotst over de warmtetransitie. De grootste coalitiepartijen zijn het eens over het doel, maar niet over de weg ernaartoe. Aanleiding voor de clash was een wijzigingsvoorstel van de VVD voor de Warmtevisie.

De VVD-fractie wilde het aardgasvrij maken van woningen uit de visie halen, met daarvoor in de plaats reductie van CO2. Woordvoerder Ferry van Wijnen betoogde dat de rijksoverheid dat ook al heeft gedaan, omdat diverse proeven geen succes zijn gebleken en de energierekening van betrokken inwoners omhoog is geschoten. Daarnaast wil de VVD dat er meer herijkmomenten komen, omdat technische en politieke ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.
ChristenUnie/SGP zag in het amendement een nieuwe vertragingstechniek van de VVD. “U wilt de boel vertragen”, zei raadslid Willem-Jan Verdoes. “U bent al langer geen fan van het aardgasvrij maken van woningen.” Zijn partij wil volgens Verdoes de vaart houden in het proces en stelde dat dat kan, terwijl er tegelijkertijd goed gekeken wordt naar innovatieve ontwikkelingen. ChristenUnie/SGP kreeg bijval van het CDA en D66.

De VVD voelde zich zoals Van Wijnen het noemde ‘geframed’ door Christen-Unie/SGP. “Wij zijn absoluut niet tegen reductie van CO2. Dat staat ook in het amendement. Wij vinden wel dat in de huidige visie een plan B en ook C ontbreken.”

Zuidplas heeft de ambitie om voor 2030 3600 woningen van het aardgas te krijgen. Het heeft daarvoor drie verkenningsgebieden aangewezen, in Nieuwerkerk is dat Esse Hoog. Voor Zevenhuizen en Moerkapelle is er de hoop op een snelle klapper met aansluiting van woonwijken op het warmtenet, dat voor tuinders en andere bedrijven wordt aangelegd. “Wat adviseren we als gemeente nu inwoners van Zevenhuizen en Moerkapelle van wie de ketel op instorten staat?”, vroeg Van Wijnen aan wethouder Wybe Zijlstra.
De wethouder zei dat inwoners er goed aan zouden doen om af te zien van de koop van een nieuwe ketel. “Tegenwoordig kun je ketels ook leasen. Dat is misschien iets duurder, maar daarmee voorkom je wel een desinvestering voor de toekomst.”

PvdA/GroenLinks, de SP en Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) sloten zich aan bij de VVD. Elke fractie had daarvoor haar eigen argumenten. PvdA/GroenLinks en de SP keken vooral naar de financieel minder bedeelde inwoners. “Als je geld hebt, is het makkelijk kiezen. Als je dat niet hebt, is het een ander verhaal”, zei Martin Damen (PvdA/GroenLinks).
NEZ-fractievoorzitter Paul van Drenth vindt dat er veel meer op isolatie moet worden ingezet. “Zorg er als gemeente voor dat er wat wordt gedaan aan energielabel C of lager. Zonder goede isolatie vliegt de warmte je huis uit. Eerst moet de basis goed zijn, daarna kun je kijken naar wat voor soort warmtebron geschikt is.”

Dat er twee kampen in de warmtetransitie zijn, kwam tot uiting in de stemming over het VVD-amendement. Met dertien voor en dertien tegen staakten de stemmen, waardoor het voorstel volgende maand opnieuw ter stemming moet worden gebracht. Daardoor kon de stemming over de visie op de warmtetransitie ook niet plaatsvinden.