Afbeelding

Nieuwbouw De Jonge Veenen met 178 huizen eindfase in

Algemeen 568 keer gelezen

Moerkapelle - Zes jaar na de oplevering van fase 2 kan bijna de eerste paal voor de laatste fase van De Jonge Veenen de grond in. Het is de bedoeling dat in juni wordt begonnen met het eerste deel, dat een parkachtige uitstraling krijgt. In 2027 moet de laatste fase van de Moerkapelse nieuwbouwwijk zijn voltooid. Inmiddels is zeventig procent verkocht.

De derde en vierde fase maken De Jonge Veenen in alle opzichten af. Zo maakt een nieuw schoolgebouw onderdeel uit van fase 4, krijgt de voetbalvereniging haar beloofde derde veld én komt er een eigen ontsluiting via de Middelweg, waardoor de verkeersdruk op de Koningsspil wordt verlaagd. “Deze laatste fase is een mooie combinatie van maatschappelijke voorzieningen en een nieuwbouwwijk met een divers aanbod van woningen”, zei ontwikkelaar Bob de Vos donderdag in Op Moer, waar het eindontwerp werd toegelicht.
De nieuwe school krijgt een groot schoolplein, veel groter dan het pleintje van de bestaande school. “Het wordt een soort park met weinig tegels en veel groen”, aldus De Vos. Boven de nieuwe school komen 31 betaalbare koopappartementen van 225.000 euro. Ze zijn vrijwel allemaal verkocht aan Moerkapellenaren of andere inwoners van Zuidplas. Dat was de nadrukkelijke wens van de gemeente.

In fase 3 van De Jonge Veenen komen 178 woningen, waarvan 29 in de socialehuursector. Die huizen staan op het punt verkocht te worden aan woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland. De overige woningen zijn koophuizen en variëren in prijs: van ongeveer vier ton tot over de miljoen euro. Aan de duurste vrijstaande woning, met zicht op de polder, hangt een prijskaartje van anderhalf miljoen euro.

De bouw van de nieuwe wijk gaat voor doorstroming zorgen in Moerkapelle, want ongeveer dertig procent van de nu verkochte woningen wordt straks bewoond door Moerkapellenaren.

De wijk krijgt niet alleen een groene uitstraling en een tiny forest, de woningen blinken ook uit in duurzaamheid. Alle woningen hebben een bodemwarmtepomp. De rieten daken van de fases 1 en 2 komen ook terug in deze laatste fase; de woningen zelf verschillen wel van die van de bestaande Jonge Veenen-woningen. De Vos: “In fase 1 en 2 is gekozen voor de jarendertigstijl, in deze fase is de architectuur gebaseerd op de jaren twintig. Meer hout en veranda’s bij de woningen.”

Dat de laatste fase lang op zich heeft laten wachten, heeft meerdere redenen. Zo namen de onderhandelingen over de grond lange tijd in beslag. Uiteindelijk moesten daarvoor vier bedrijven worden uitgekocht. De aanwezigheid van de rugstreeppad veroorzaakte ook vertraging en daarnaast was het een zoektocht naar een ontsluitingsweg met het grootste draagvlak.