Wethouder Klovert is nooit verder gekomen dan punniken. (tekst en foto: Annette van den Berg)
Wethouder Klovert is nooit verder gekomen dan punniken. (tekst en foto: Annette van den Berg) Annette van den Berg

Al vijftien jaar breien met een praatje erbij in het Breicafé

Algemeen 320 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - “Eigenlijk vind ik er niets aan, aan dat breien”, zei een van de dames maandag in het Breicafé in woonzorgcentrum De Meander. Het praatje is soms belangrijker voor de veertig leden van de vijftienjarige club, die wethouder Frans Klovert op verjaardagsvisite kreeg.

“Verder dan punniken ben ik niet gekomen”, zei Klovert. De extra dikke pennen en instructies in het breicafé hielpen hem niet om de breikunst te leren. “Ik denk dat ik in de winter kou zou lijden, als ik zelf zou moeten breien.”
Klovert waardeert niet alleen de werkstukken van de dames, maar ook de sociale kant van de bijeenkomsten. Nora van den Berge (67) komt sinds oktober naar de breiclub. “Ik ben maar alleen en dan ga je gezelschap zoeken. Je hebt allemaal weleens dingen die je kwijt wilt en hier kun je lekker kletsen. Ik ben enthousiast.” Ondertussen haakt ze een roze jasje voor de meisjesolifant van haar kleinzoon.
Ook Annie van Weelde (82) komt meer voor de sociale kant. Het samen breien hielp haar om de draad weer op te pakken na een vervelende periode.
Danielle van Splunter bracht haar kleindochter Julia maandag mee. De vijfjarige zat rustig te kleuren. “Zodra het kan, wil ik haar leren haken.”
Jongste lid Miranda (50) werkte op de feestelijke maandag aan een indrukwekkende omslagdoek. Haar vriendin Else Jansen (82) nodigde haar uit om te komen. “Miranda kan zo prachtig handwerken. We kunnen allemaal van haar leren. Dus heb niet het lef om niet te komen”, lachte ze.

Na een bescheiden start in 2009 in De Batavier had het breicafé twee jaar later al dertig leden. De club verhuisde naar het restaurant van De Meander, waar nu elke maandagmiddag een vaste kern van 25 vrouwen aanwezig is. Ook mensen van Gemiva en het zorghotel kunnen aanschuiven. Ze breien en haken eigen projecten, maar ook bijvoorbeeld mutsen voor mensen die haar verliezen tijdens een chemokuur, plaids en omslagdoeken voor rolstoelgebruikers en knikkerzakken voor kinderen in Roemenië. Wie zin heeft om mee te doen is welkom, net als materiaal.