Raadsleden luisteren aandachtig naar de uitleg over het oude gemeentehuis en het Posthuis.
Raadsleden luisteren aandachtig naar de uitleg over het oude gemeentehuis en het Posthuis. Erik van Leeuwen

Moordrecht onder het vergrootglas

Algemeen 628 keer gelezen

Moordrecht – Hoe moet Moordrecht er in de toekomst uitzien? Over die vraag mogen inwoners van het dorp momenteel meepraten. Voordat de uitkomsten deze zomer worden gepresenteerd, maakte de gemeenteraad van Zuidplas fietsend een rondje door Moordrecht.

Het zijn twee iconische gebouwen in het oude centrum van het IJsseldorp: het oude gemeentehuis, dat tot drie jaar geleden dienstdeed als Chinees restaurant, en het Posthuis. De panden zijn allebei in verval; het verschil is dat het oude gemeentehuis een rijksmonument is, en het Posthuis niet.

De gemeente is in gesprek met de eigenaren van de panden om tot een passende herontwikkeling te komen, waardoor de Dorpsstraat weer iets terugkrijgt van zijn oude allure. Binnen enkele weken krijgt de gemeenteraad een informatienota met de mogelijke opties voor het Posthuis. Daaruit zal blijken dat niks doen ook een optie is, bleek zaterdag.
De deelnemende raadsleden aan de Moordrechtse fietsschouw werden door de gemeenteambtenaren geleid langs multifunctioneel gebouw De Zuidplas, nieuwbouwwijk ’t Lage, waar de woningen snel verrijzen, de jarenvijftigwijk en gebouw de Zespunt, dat dienstdoet als ontmoetingsplek voor verenigingen en andere organisaties. De Zuidplas is al jaren het sportend hart van Moordrecht, maar het gebouw en voorzieningen kunnen geen eeuwigheid meer mee. Over een jaar of tien zal ver- of nieuwbouw gepleegd moeten worden, is de verwachting. Of dat op de huidige locatie moet gebeuren of op een nieuwe locatie, is een vraag die in de toekomst verscholen ligt.

Hoe de toekomst van Moordrecht eruit gaat zien, hangt mede af van de input van de inwoners op het gebiedspaspoort dat deze zomer klaar moet zijn. De kans op een tweede Brinkhorst lijkt klein. Inwoners en ook gemeente lijken in te zetten op behoud van de groene contouren in de ‘buitenschil’.