Afbeelding
Centrum Camino
Advertorial

Wil jij iets betekenen voor onze gasten?

Algemeen 317 keer gelezen

Vrijwilligers vervullen bij Centrum Camino een belangrijke rol

Nieuwerkerk aan den IJssel - Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt krijg je te maken met veel verdriet, vragen en onzekerheden. Centrum Camino in Nieuwerkerk is een inloophuis voor inwoners van Zuidplas en omgeving die leven met kanker, voor hun naasten en nabestaanden. Hier ben je welkom als je zelf ziek bent of bent geweest, maar ook als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden. Vrijwilligers vervullen bij Centrum Camino een belangrijke rol. 

Een op de twee mensen in Nederland krijgt vroeg of laat met kanker te maken. Er is dus een grote groep mensen die veel baat zou kunnen hebben bij de activiteiten die Camino organiseert. Daar zijn veel vrijwilligers voor nodig. “Vrijwilligers zijn goud waard en vormen de basis van alles wat er gebeurt bij Camino”, vertelt voorzitter Eef Zondervan. “Zonder hen zou er geen warme ontvangst zijn, geen luisterend oor als iemand daar behoefte aan heeft en geen begeleiding bij de activiteiten. Daarom kunnen we altijd extra vrijwilligers gebruiken.” 

Je hoeft als vrijwilliger bij Camino niet opnieuw het wiel uit te vinden. Voor je als vrijwilliger aan de slag gaat krijg je vanuit Camino eerst een goede opleiding. “Daar heb ik echt veel van geleerd”, vertelt een van de vrijwilligers. “Vooral praktische tips en goede handvatten hoe je een gesprek met een gast aan kunt gaan.” Het maakt dan ook niet uit of je jong of al wat meer ervaren bent. Kanker maakt immers ook geen onderscheid in leeftijd. 

De sfeer tijdens de bijeenkomsten en activiteiten is altijd goed. “Je hoort hier echt niet alleen maar verdrietige verhalen hoor”, weet Zondervan uit ervaring. “Het is altijd erg gezellig en er wordt regelmatig flink gelachen. Uiteraard is er ook ruimte en gelegenheid voor een goed gesprek met elkaar of een van de vrijwilligers. Iedereen staat voor elkaar klaar en vangt elkaar op als daar behoefte aan is.” 

Het activiteitenaanbod is erg breed bij Camino. Van zingen in een koor tot creativiteit in tekenen of schilderen, en van ontspannen massages tot samen een lekkere wandeling maken. Zo zit er voor iedereen wel iets tussen en kun je als gast de krenten uit de pap halen.
Toch blijven Zondervan en zijn team onverminderd ambitieus als het gaat om de toekomst van Camino. “We zien dat er nog steeds een hele groep mensen is die we (nog) niet bereiken en er zijn genoeg ideeën voor nieuwe activiteiten.”
Daar zijn meer vrijwilligers voor nodig. “Vrijwilligerswerk is echt niet moeilijk. Iedereen accepteert elkaar en je kunt altijd bij elkaar terecht voor steun. Omdat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben, is er nooit discussie of gedoe. Bovendien krijg je van de gasten veel gezelligheid en dankbaarheid terug”, besluit Zondervan.

Als je denkt iets te kunnen en willen betekenen voor de gasten of voor Camino, neem dan contact op via WhatsApp 06 30 22 86 83 of via mail: trudy.walschots@centrumcamino.nl. “Wij kijken ernaar uit om je te ontmoeten!”