(foto: Pixabay/Albrecht Fietz)
(foto: Pixabay/Albrecht Fietz)

Ondernemer: natuur en stal kunnen samen

Algemeen 336 keer gelezen

Moordrecht – De eigenaar van een perceel aan de Middelweg dreigt met juridische stappen als de gemeente geen vergunning afgeeft voor de bouw van een nieuwe stal voor zijn dieren. Ook een deel van de gemeenteraad zit niet op één lijn met het college.

Het college zegt de vergunning te kunnen weigeren omdat de ontwikkeling van de stal niet past bij de toekomstige bestemmingsplannen in het gebied. Het perceel van de ondernemer, die zelf ook aan de Middelweg woont en daar behalve stallen een autobedrijf heeft, grenst aan de Groene Waterparel. De provincie wil dit gebied tot natuur ontwikkelen. “Een vergunning zou in strijd zijn met die ambities”, liet wethouder Jan Willem Schuurman weten. “De provincie is bezig om uitvoering te geven aan die plannen en gronden te verwerven.”

Een deel van de gemeenteraad is echter van mening dat de gemeente de vergunning niet zomaar kan weigeren. “Dat mag alleen op basis van ruimtelijke argumenten”, voerde CDA-raadslid Pien Meppelink aan. “Er is geen deugdelijke onderbouwing”, ging ze nog een stapje verder. Ook Nieuw Elan Zuidplas en de SP zijn die mening toegedaan en willen dat de eigenaar van het perceel de kans krijgt om een nieuwe stal neer te zetten.

De huidige stal op het perceel stamt uit 1937. In die stal staan volgens de eigenaar nog drie dieren. Om de wet na te leven en de dieren de wettelijke ruimte te geven, moet de stal worden vernieuwd. De eigenaar zegt al enige jaren plannen te hebben met het perceel. Hij zou denken aan een zorgboerderij. “Ik ken de plannen van de provincie, maar die en die van mij hoeven elkaar niet te bijten. De stal staat niet op grond van de Groene Waterparel.”

Hij wil er graag uitkomen met de gemeente. “Maar dan moet er van beide kanten wel een wil zijn.” Die ontbreekt volgens hem bij de gemeente. “Een gesprek van een kwartier vind ik geen overleg. Ik heb tot nu toe veel geduld gehad en de chique weg bewandeld. Mocht het op deze manier niet lukken, dan zal ik de niet-chique weg moeten lopen. Dat betekent dat ik een eventueel negatief besluit ga aanvechten bij de Raad van State. Ik voel me klemgezet door deze situatie.”

Een aantal partijen ziet een dilemma. “Ik snap dat de eigenaar een nieuwe stal wil, maar ik zie ook dat die wens strijdig is met de plannen van de provincie voor de Groene Waterparel”, aldus Cock van der Spek (ChristenUnie/SGP). De gemeenteraad neemt later deze maand een besluit.
(Erik van Leeuwen)