Leerlingen uit de eerste en tweede klas van Thorbecke Nieuwerkerk, onder wie Tiguida, droegen een eigen gedicht over vrijheid voor. (tekst en foto: Judith Rikken)
Leerlingen uit de eerste en tweede klas van Thorbecke Nieuwerkerk, onder wie Tiguida, droegen een eigen gedicht over vrijheid voor. (tekst en foto: Judith Rikken) Judith Rikken

Stilte en gedichten op 14 mei

Algemeen 432 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel - Op de datum van het bombardement op Rotterdam, 84 jaar geleden, waren ook leerlingen van Thorbecke Nieuwerkerk op 14 mei twee minuten stil. Ze herdachten alle oorlogsslachtoffers die vielen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Voor de stilte werden een gedicht van leerling Niek voorgelezen en een bloemstuk gelegd, daarna droegen Eva, Alaya, Rihanny en Tiguida eigen werk met als thema ‘Vrijheid’ voor.

Elk jaar organiseert de middelbare school een bezoek aan het oorlogsmonument. En elk jaar worden gedichten gemaakt en voorgelezen. ‘Zij worden herdacht voor hun daadkracht’, dichtte Tiguida over de mensen die mede-leerling Rihanny dankbaar is dat zij ‘ervoor hebben gezorgd dat ik hier vandaag als een vrij mens kan staan’. Na de gedichten vertelde Marie-José Schrage van Historische Vereniging Nieuwerkerk over verzetsheld Arie den Toom - Nieuwerkerker van geboorte - en bezochten de leerlingen diens graf op de Oude Begraafplaats naast het monument.