Logo hartvanzuidplas.nl
PraatPaal

Opgeruimd staat netjes?

  •   187 keer gelezen   Column

De beste wensen voor 2019 allemaal! Goede jaarwisseling gehad? Hoe staat het met jullie voornemens? Allicht hebben sommigen van jullie het oude jaar gedag gezegd met brandende banden, ik verliet 2018 met piepende banden. Niet meer naar omkijken.
Aan het nieuwe jaar begon ik met piepende oren. Deels door de drank, maar ook de duizend bommen en granaten die ontploften in mijn nabijheid deden m'n oren suizen.
Vinden jullie het ook niet maf dat we, tussen kerststol en gourmetstel, iets prevelen over 'vrede op aard' en een week later onze omgeving omtoveren tot oorlogsgebied?
Als het aan Zuidplas en Waddinxveen ligt is het straks gedaan met de eindejaarsexplosies. De NOS peilde in december bij gemeenten wat zij vinden van het pleidooi van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Zuidplas en Waddinxveen zijn twee van de 88 voorstanders van dat pleidooi.
Inderdaad, het moet maar eens gedaan zijn met dat vuurwerk! Elk jaar geeft het een berg troep die niemand wil opruimen. Het richt ook voor miljoenen euro's materiële schade aan en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Daarbij bezorgt vuurwerk menig huisdier een rolberoerte.
Weet je wat ik soms nóg erger vind klinken dan keiharde kruitklappen? Het geluid van mijn eigen gezeik, zoals hierboven. Vuurwerk zorgt inderdaad voor troep, schade en gevaar. Maar de spanning en het plezier dan? Is dat niets waard? Is het niet hypocriet om jongeren iets te willen verbieden wat ik ook gedaan heb in mijn jeugd, omdat ik het nù niet leuk meer vind?
Vind maar eens een alternatief voor oudjaarsartillerie… Ons tijdperk leert dat een aanzet tot verandering, laat staan een verbod, op menig medelander overkomt als: 'er wordt mij iets afgenomen waar ik verdorie recht op heb! Teken een petitie voor deze traditie!' Er kan zo iets onrechtmatigs tegenover het verbod worden gezet om rekeningen te vereffenen. Ik kan niet bedenken wat dat wordt bij een vuurwerkverbod, maar ik vrees dat mijn oren ervan zullen piepen dat het een lieve lust is.
Een vuurwerkverbod zal uiteindelijk tot minder schade leiden. De grondbloemguerilla zal zo'n verbod bestrijden. Is oud en nieuw de nieuwe impasse, de hardnekkige cultuuroorlog? Wat als we elkaar daadwerkelijk het beste wensen en een tussenoplossing zoeken? Een (voorlopig) systeem waarmee knallerkarma verdiend kan worden, bijvoorbeeld?
Toen ik pas een winterwandeling maakte door het Ringvaartpark zag ik in de kale struiken veel zwerfafval bungelen. Blikjes, chipszakken, flessen. Mijn voorstel: door dat op te ruimen kun je vuurwerkvrijbrieven verdienen voor oudjaarsdag. Vergelijk het met de kerstboominzameling: opgeruimd staat netjes en iedereen wint. De erger-je-rotjes als ik hebben meer rust en een schonere omgeving; de gillende keukenmeiden hebben hun zuurverdiende vuurwerk; de gemeenschap is een saamhorig evenement rijker.
Het is maar een ideetje. We komen er wel uit samen. Is het niet in 2019, dan wel in 2020.

Meer berichten