Logo hartvanzuidplas.nl
Anja Matser wist veel nieuwe informatie en foto's boven tafel te krijgen over de families die zich schuilhielden. (foto: J.F.H. Roovers)
Anja Matser wist veel nieuwe informatie en foto's boven tafel te krijgen over de families die zich schuilhielden. (foto: J.F.H. Roovers)

Lezing over onderduikers

  •   24 keer gelezen   Cultuur

Nieuwerkerk aan den IJssel - De Vrouwen van Nu ontvangen op de koffieochtend van donderdag 8 november Anja Matser, die een lezing geeft over haar boek 'De Orgelzolders, Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk'.

Drie Joodse echtparen verborgen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna drie jaar lang op de orgelzolders van een protestantse kerk in Rotterdam-Zuid. De koster, de dominee en hun gezinnen zorgden voor de onderduikers.

Het jongste echtpaar verwachtte een kind. Een Surinaamse oogarts ontpopte zich als gynaecoloog, en samen met een Nederlandse verzetsvrouw hielp hij de baby ter wereld brengen. Allen overleefden de Tweede Wereldoorlog.

Beetje bij beetje is er meer bekend geworden over de dramatische gebeurtenissen in de Breepleinkerk. Het speurwerk van theoloog Anja Matser heeft veel nieuwe informatie en foto's opgeleverd over de families die zich schuilhielden op de zolderruimtes boven het orgel van de kerk, én over hun helpers. Matser vertelt in haar lezing het verhaal van alle personages die een rol speelden bij deze onderduik.

Locatie: Hervormd Kerkelijk Centrum, Jan Anne Beijerinkstraat 53. Aanvang: 10.00 uur. De eigen bijdrage is 3 euro inclusief twee keer koffie of thee.

Meer berichten