Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Lies de Fretes, die als jong meisje naar Nederland kwam, opende met burgemeester Weber de tentoonstelling. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)</p>

Lies de Fretes, die als jong meisje naar Nederland kwam, opende met burgemeester Weber de tentoonstelling. (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

‘Belangrijk dat geschiedenis en verhalen worden verteld’

  •   keer gelezen   Cultuur

Moordrecht - Burgemeester Han Weber heeft zaterdag samen met Lies de Fretes, die als jong meisje de overtocht van de Molukken naar Nederland maakte, de tentoonstelling ‘In 2 werelden | Molukkers in Nederland’ bij Het Turfhuis geopend.


Moordrecht heeft een grote Molukse gemeenschap, die zestig jaar geleden neerstreek in de speciaal gebouwde Molukse wijk. Burgemeester Weber toonde zich trots dat Moordrecht de primeur heeft van de tentoonstelling die in oktober verder het land door reist. “De Molukkers spelen een prominente rol in de Moordrechtse gemeenschap”, zei Weber. “Daarom is het goed om extra aandacht te besteden aan de geschiedenis.”
De tentoonstelling laat in zes containers 70 jaar geschiedenis zien van de Molukse Nederlanders, van trouwe militairen in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en hun gezinnen, die na de onafhankelijkheid van Indonesië een gedwongen overtocht naar het verre Nederland moesten maken. Er zijn beelden te zien en verhalen te lezen over de kille ontvangst en de eerste ontmoetingen in Nederland. Ook de beladen periode met protestacties wordt niet uit de weg gegaan. “Het is belangrijk de geschiedenis en de verhalen die erbij horen, te vertellen”, zei Joke Sapulete namens de vijf samenwerkende Molukse organisaties. “We hopen dat deze tentoonstelling ervoor zorgt dat er gesprekken op gang komen, vooral tussen de Molukse generaties.”

Meer berichten