Logo hartvanzuidplas.nl
Foto: archief

Voorwerpen uit de ‘baksteentijd’ gezocht

  •   keer gelezen   Cultuur

Nieuwerkerk aan den IJssel - In het kader van haar archeologieproject houdt stichting Steenovens Klein Hitland zaterdag 20 november een publieksdag om voorwerpen en verhalen boven tafel te krijgen uit de regio waar ijsselsteen werd gebakken.

“Regelmatig horen we van mensen dat ze thuis oude foto’s of voorwerpen hebben die afkomstig zijn van steenplaatsen”, vertelt Marie José Schrage, een van de bestuursleden van de stichting. “Deze spullen met bijbehorende verhalen geven ons inzicht in het verleden.” Ook persoonlijke dingen van vroegere bewoners, die niets te maken hebben met de steenindustrie, zijn welkom. “Ook die vertellen een verhaal.” De verhalen en foto’s van de voorwerpen krijgen een plek in het nieuwe bezoekerscentrum bij de steenovens.

De publieksdag krijgt de vorm van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Antiquair Peter Sluisman vertelt meer over ingebrachte gereedschappen, huisraad, schilderijen, munten of oude papieren. Sluisman: “Ik denk niet dat er voorwerpen boven water komen die veel geld waard zijn, maar het blijft altijd spannend.”

Voorafgaand geeft Rob Stolk (auteur van Olifant & de dames Bloot) een inleiding op hoe de industrie zich langs de Hollandsche IJssel kon ontwikkelen en waarom die weer verdween. 

De toegang is gratis. Aanvang 11.00 uur. Aanmelden kan via www.steenplaatsen.nl/aanmelden.

Meer berichten