Logo hartvanzuidplas.nl
De feestrok - op de foto die van mevrouw Westendorp - moest bestaan uit allerlei lapjes stof met persoonlijke herinneringen.
De feestrok - op de foto die van mevrouw Westendorp - moest bestaan uit allerlei lapjes stof met persoonlijke herinneringen.

Een rok met een verhaal in Moordrecht

  •   keer gelezen   Cultuur

Moordrecht - Historische Vereniging Moordrecht stelt 14 mei van 13.30 tot 16.30 uur Oudheidkamer Het Weeshuis aan Westeinde 1 open. 

Met touwbaander Bert Bouthoorn kan iedereen een gratis touw draaien. Naast de wisseltentoonstelling over de Moordrechtse Indiëgangers en de gewone collectie, is de feestrok van mevrouw Van Westendorp uit 1948 en bijbehorende documentatie te zien. Toegang is vrij, ingang achterom.
Het idee van de nationale feestrok was afkomstig van Mies Boissevain-van Lennep. In gevangenschap in Amsterdam onderhield zij via briefjes in een waszak contact met medegevangenen, zo is te lezen op Oorlogsbronnen.nl. In 1943 vond zij in de zak een lappendas, die een medegevangene had samengesteld uit kleding van haar kinderen en haarzelf. Zij vertelde het verhaal achter elk lapje, wat zorgde voor verbondenheid onder de gevangenen. Na de oorlog bedacht Boissevain-van Lennep de feestrok die iedereen kon maken.

Meer berichten