Viswijvenkoor Sootjevisch luisterde de activiteiten bij de molen muzikaal op.
Viswijvenkoor Sootjevisch luisterde de activiteiten bij de molen muzikaal op.

Knooppunt Windlust kijkt terug op mooie Monumentendag

Cultuur

Nieuwerkerk aan den IJssel - Ruim 160 mensen bezochten op Open Monumentendag molen Windlust, waar genoten werd van het optreden van viswijvenkoor Sootjevisch, de rondleiding en koffie met koek van de medewerkers en cliënten van de Korenaer. Aan deelnemers aan de loterij werden in totaal honderd prijzen uitgekeerd; met de verkoop van de loten is de onderhoudskas van de molen met 300 euro gespekt.

Molenaar van dienst Aart Oskam startte de dag met het versieren van de molenwieken met vlaggenlijnen. Intussen kwam een achttal vrijwilligers binnengedruppeld, van wie ieder zijn of haar taak kende: het in gereedheid brengen van de tombolatafel met prijzen, versieren en het regelen van het geluid.

“Hallo, ik ben Rob,” bromde een mannenstem. “Kom me even melden met mijn veteranenbus.” Na bespreking van de route en de halteplaatsen kon hij goed voorbereid om 10.00 uur starten. Ook bij de steiger werd intussen flink gewerkt. De buren van eetcafé Rustwat zorgden ervoor dat de historische schepen er gemakkelijk zouden kunnen aanmeren om hun passagiers te laten af- of opstappen.
Terwijl molenaar Gauke Weg samen met molenaarsknecht Hans Wolff de molen in de wind zette, moest spin in het web Rob Rosbergen een belangrijke mededeling van het hart voor het moment waarop ‘s middags de historische koetsen zouden arriveren op ‘knooppunt’ Windlust. “Om de paarden geen angst te bezorgen, zou het fijn zijn als de wieken voor die tijd worden gevangen en tijdelijk stil staan.”
Vanaf het moment dat het eerste historische schip, ‘Goede Gunst’, even later zijn komst aankondigde, werden in en rond de molen door de vrijwilligers alle zeilen bijgezet om de bezoekers ‘hun’ monument te tonen, erover te vertellen en te wijzen op het programma bij monumenten aan beide kanten van de rivier. Tijdens het optreden van Sootjevisch arriveerden de koetsen van de IJsselsteentjes Koetsrit en konden de paarden, niet gestoord door het suizen van de wieken, even uitrusten van hun inspanning en opladen voor hun verdere reis via Moordrecht naar Gouda.