Troy de Bruin, Casper Liem, Sander Booms en Rens Reichard willen met hun shortfilm de boer op bij filmfestivals.
Troy de Bruin, Casper Liem, Sander Booms en Rens Reichard willen met hun shortfilm de boer op bij filmfestivals. Judith Rikken

Filmmakers op de grens van virtuele en echte werkelijkheid

Cultuur 307 keer gelezen

Moordrecht - ‘Best wel een relevant verhaal’ vertelt de korte film Simulacra’s & Simulations, volgens makers Troy de Bruin (17), Casper Liem (21) en Rens Reichard (21) uit Moordrecht en Sander Booms (22) uit Nieuwerkerk aan den IJssel. De vervagende grens tussen werkelijkheid en virtuele realiteit is het thema van de film, waarin hoofdpersoon Thomas een technologisch hulpmiddeltje heeft waarmee hij zijn herinneringen kan aanpassen. Dat loopt uit de hand.

In een Goudse nachtclub draaiden de vier met een team van zo’n twintig leeftijdgenoten vorige week de eerste beelden. Een dag later verplaatste het ‘circus’ zich naar Moordrecht, waar aan het Land voor Water de slaapkamer van Reichard het decor vormde en ook in het dorp scènes werden opgenomen. Donderdag was een Alphense bowlingbaan de plek waar aan het eind van de dag de woorden ‘It’s a wrap’ klonken.
De klus zit er nog niet op. Voordat zij met hun shortfilm de boer op kunnen bij filmfestivals in heel Nederland, moet er nog heel wat montagewerk worden verzet.

Vorig jaar zond de groep jongeren voor het eerst een film - Kwaadvuur getiteld - in bij het Gouds Film festival. De toen zestienjarige filmstudent aan het Grafisch Lyceum en cameraman Troy de Bruin nam daarvoor het initiatief. "We werden tweede in de categorie ‘Beste trailer’, maar in de film zelf zaten veel fouten", vertelt zijn dorpsgenoot Reichard, in het dagelijks leven actief in de mediawereld. "Daar hebben we een hoop lessen uit getrokken, die we nu hebben meegenomen."
Het idee voor de nieuwe productie Simulacra’s & Simulations kwam van regisseur Casper Liem, student film- en literatuurwetenschappen in Leiden. Met Amber Bijkerk uit Reeuwijk schreef hij het script, zijn rechterhand en lichtman Reichard coördineert het camerawerk. "We kennen elkaar al sinds we samen op de Sjaloomschool in Moordrecht zaten. We zijn een goed team, Rens weet soms nog eerder wat ik wil, dan ikzelf."
Zijn verhaal is volgens Liem een ‘cautionary tale’, een waarschuwing aan jongeren om zich niet te verliezen in de strijd om te passen in de rooskleurige beelden die zij op sociale media krijgen voorgeschoteld. Hij laat hoofdpersoon Thomas in een conflict belanden: kiest hij ervoor om in de virtuele realiteit het perfecte leven na te jagen, of blijft hij in de werkelijkheid die niet perfect is?
Wat daar dan mis gaat? Niet durven afstappen op het meisje dat je leuk vindt bijvoorbeeld, zoals Thomas in de film ervaart. Maar ook het klimaat, social media en vapen houden zijn generatie volgens regisseur Liem bezig. "Het gaat om consequenties die we nog maar net voelen, maar waarvan we nog geen compleet beeld hebben. We weten dat we iets moeten doen, maar niet precies wat."
Liem en zijn crew verwachten een film af te leveren die weer wat volwassener is dan hun vorige. "Vorig jaar waren we verrast door de kwaliteit van de inzendingen op het festival in Gouda. Daar was niet tegenop te boksen." (Judith Rikken)