Logo hartvanzuidplas.nl
De boeken 'Schilderslief' en 'Jacoba: dochter van Holland' staan op 9 maart centraal. (foto: pr)
De boeken 'Schilderslief' en 'Jacoba: dochter van Holland' staan op 9 maart centraal. (foto: pr)

Simone van der Vlugt bespreekt vrouwengeschiedenis

  •   42 keer gelezen   Historie

Gouda/regio - Auteur Simone van der Vlugt is maandagavond 9 maart te gast bij Streekarchief Midden-Holland in de Chocoladefabriek in Gouda voor de jaarlijkse lezing over vrouwengeschiedenis. Haar laatste roman 'Schilderslief' en de eerder verschenen roman 'Jacoba: dochter van Holland' staan deze avond centraal.

In 'Schilderslief' volgt Van der Vlugt het leven van de zeventiende-eeuwse Geertje Dircx. In de geschiedenisboeken wordt deze onbekende vrouw vaak opgevoerd als de stelende minnares van kunstenaar Rembrandt van Rijn.

In werkelijkheid was Geertje naast huishoudster ook de geliefde van Rembrandt. Wanneer de kunstenaar verliefd wordt op Hendrikje Stoffels en met haar wil trouwen, moet Geertje wijken. Dit gaat niet zonder slag of sloot. Geertje wordt uiteindelijk opgesloten in het tuchthuis in Gouda.

Eerder kroop Van der Vlugt in de huid van de vijftiende-eeuwse Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Het leven van deze vrouw kenmerkte zich door een politieke machtsstrijd rond haar positie en een aantal ongelukkige huwelijken. Haar leven eindigde op 35-jarige leeftijd, toen haar politieke rol al was uitgespeeld.

In de Chocoladefabriek gaat Van der Vlugt in gesprek over haar historische romans. Uiteraard is er gelegenheid om boeken te signeren. Toegangsbewijzen kosten 7,50 euro en te koop via de website van de bibliotheek in Gouda.

Meer berichten

Wat vindt u?

Ben jij al lid van ons burgerpanel TipZuidplas?Reageren!