Leerlingen schreven zelf gedichten en maakten bloemenkransen en tekeningen.
Leerlingen schreven zelf gedichten en maakten bloemenkransen en tekeningen. Foto: Erik van Leeuwen

Even stil voor oorlogsslachtoffers

Historie 75 jaar vrijheid 385 keer gelezen

Nieuwerkerk aan den IJssel – Een selectie van leerlingen uit de onderbouw van het Thorbecke College herdacht maandagmorgen bij het gedenkteken in Nieuwerkerk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Erik van Leeuwen

Zij legden zelfgemaakte bloemenkransen en tekeningen bij de Naald en vier leerlingen droegen een eigen gedicht voor. De korte plechtigheid, wegens corona in kleine kring gehouden, werd afgesloten met twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de gevallenen tijdens de Duitse bezetting van 1940-1945.

Omdat de school onlangs het monument adopteerde, werd voor het eerst een herdenking door leerlingen gehouden. “De adoptie volgde op een oproep van Nationaal Comité 4 en 5 mei”, vertelt docent media Inge Spaander. “We hebben op school een project voor de leerlingen in de eerste en tweede klas waar tijdens de lessen geschiedenis en maatschappijleer aandacht wordt besteed aan de Tweede Wereldoorlog.”

Directeur Petra van den Berg: “De oorlog is nieuwe geschiedenis. We willen onze leerlingen bewust maken van wat zich hier heeft afgespeeld en meteen ook de link leggen naar het heden. Dat verworven vrijheden niet vanzelfsprekend zijn.”

Noëmie (13) zegt veel van de lessen te hebben opgestoken. “Ik vind het een interessant onderwerp. We hebben geleerd over hoe de Eerste Wereldoorlog is begonnen en dat Hitler in die oorlog soldaat was in het Duitse leger. Hij was boos na de nederlaag en kwam later in Duitsland aan de macht. Nederland wilde in de Tweede Wereldoorlog net als in de Eerste Wereldoorlog neutraal blijven, maar werd toch door Duitsland aangevallen.”

Slachtoffers bombardement
Brord van Westing, voorzitter van de Historische Vereniging Nieuwerkerk, vertelt bij de herdenking over de gebeurtenissen op 19 maart 1945 op een paar honderd meter van het gedenkteken. 

Bij een Engels bombardement kwamen elf mensen om. De Duitsers hadden V2-raketten, bedoeld voor Engeland, bij het oude station geparkeerd. De piloten van de bommenwerper zagen de flauwe bocht van het spoor echter over het hoofd, waardoor de bommen op en naast de ’s-Gravenweg vielen.