Logo hartvanzuidplas.nl
De 10-jarige taartenbakker Alec van der Haven uit Nieuwerkerk hoopt dit jaar mee te doen met Heel Holland Bakt Kids.
De 10-jarige taartenbakker Alec van der Haven uit Nieuwerkerk hoopt dit jaar mee te doen met Heel Holland Bakt Kids. (Foto: privéfoto)

Tienjarige runt eigen bakbedrijf

  •   keer gelezen   Human Interest

Nieuwerkerk aan den IJssel – Op zijn vierde bakte Alec van der Haven al zijn eerste taart. Sinds kort runt hij (met hulp van zijn ouders) zijn eigen bakbedrijfje ‘Taarten van Alec’. De volgende stap voor de tienjarige uit Nieuwerkerk: meedoen aan Heel Holland Bakt.

Door Myriam Dijck

Begin juni moet de aanmelding voor het aankomende seizoen van het televisieprogramma Heel Holland Bakt Kids worden ingezonden. In deze nieuwe editie vormen juniorkandidaten tussen 9 en 12 jaar een team met een volwassene. 

Alec wil samen met zijn moeder de strijd tegen de andere duo's aangaan. “Hopelijk moeten we alles samen doen,” lacht moeder Martine van der Haven-Laros. “Want ik kan helemaal geen taarten bakken.”

De komende weken gaat ze daarom in de leerschool bij haar zoon. Alec heeft al ruime ervaring: sinds twee jaar bakt hij één tot twee taarten per maand. Alec was zelfs zo enthousiast dat zijn ouders vorig jaar besloten om Taarten van Alec in het leven te roepen. Van der Haven-Laros: “Al die taarten zelf opeten is natuurlijk heel ongezond. Daarom bakt hij nu voor anderen op bestelling. Daarnaast zijn de ingrediënten ook best duur, nu kan hij alles zelf betalen.”

Inmiddels is zijn klantenkring uitgebreid van vrienden en familie naar ‘bekenden van bekenden’. “Ik vind het heel leuk om te bakken. En ik verdien er ook wat mee,” zegt Alec trots. De inkomsten spaart hij op om nieuwe bakspullen te kopen.

Een taart maken kost hem ongeveer een halve dag. De meeste tijd zit in het bekleden en decoreren. Alec gebruikt hiervoor witte fondant gemixt met eetbare kleurstof. 

Grote handen
Van der Haven-Laros: “Dat moet je eerst goed kneden. Hij heeft natuurlijk niet zulke grote handen dus dat duurt wel even." Het uitrollen van de fondant gaat wel eens mis maar opgeven doet Alec niet. Ze vervolgt: "Soms lukt het pas na vier of vijf keer. Dan is het gewoon opnieuw beginnen en doorgaan.”

Sinds de coronacrisis is het aantal bestellingen afgenomen, maar Alec is nog steeds veel in de keuken te vinden. "Er worden nu weinig verjaardagen gevierd en ook willen we niet per ongeluk het virus doorgeven", zegt Van der Haven-Laros. "Maar koken moet nog wel iedere dag gebeuren en hij helpt graag." 


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipZuidplas. 

Meer berichten