Logo hartvanzuidplas.nl
Marije Dirksen en Daan de Haas tijdens de verdeling van de planten vrijdag.
Marije Dirksen en Daan de Haas tijdens de verdeling van de planten vrijdag. (Foto: Erik van Leeuwen)

Operatie Orchidee voor ouderen: 'Een plantje en een praatje'

  •   193 keer gelezen   Human Interest

Nieuwerkerk aan den IJssel – Een plantje en ook een praatje. Tweehonderd vrijwilligers van diverse welzijnsorganisaties in Zuidplas, of op persoonlijke titel, gingen en gaan deze week nog langs de deuren van alle zelfstandig wonende 75-plussers. “Een orchidee als symbool van saamhorigheid in coronatijd.”

Door Erik van Leeuwen

Welzijn Zuidplas, initiatiefnemer van de actie, had er vrijdag aan de Nieuwerkerkse Kleinpolderlaan een drive-in voor ingericht. Maar liefst tweehonderd chauffeurs, die zich hadden aangemeld om ieder zo'n tien plantjes rond te brengen, werden daar als aan een lopende band van instructies en dozen vol orchideeën voorzien. 

Wethouder Daan de Haas hielp graag mee om plantjes in de kofferbak te zetten. “Het is een prachtige actie die heel goed aansluit bij ons actieplan dat we twee jaar geleden zijn gestart met ‘Zuidplas verbindt’. We gaan de eenzaamheid te lijf. Wat dat betreft komen we uit een heftige periode en kunnen we geen beter moment kiezen.”

“Corona heeft een enorme impact gehad”, vulde Marije Dirksen van Welzijn Zuidplas aan. “Mantelzorgers stonden er ineens vrijwel alleen voor, terwijl de zorg thuis wel doorging. Gevoelens van eenzaamheid kwamen onder vrijwel elke leeftijdsgroep voor, maar de 75-plussers zijn een kwetsbare groep, omdat ze ook het meeste risico hebben om erg ziek te worden van corona.”

Onzichtbare problemen
De actie werd financieel mogelijk gemaakt door Rotaryclub Zuidplas, Rabobank Hollandsche IJssel en Lionsclub Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat het een megaoperatie was, bleek ook uit het gigantisch aantal plantjes dat bezorgd moest worden: 2.552 om precies te zijn. Bij de orchidee-drive-in kregen de chauffeurs, onder wie ook enkele leden van de gemeenteraad van Zuidplas, niet alleen plantjes in de achterbak, maar ook instructies om in gesprek te gaan.

De Haas: “Het is de bedoeling dat ze met iedereen een praatje maken. Deze actie is ook bedoeld om de verborgen problemen zichtbaar te maken.” Zo kwamen de afgelopen dagen inderdaad extra vragen om hulp en ondersteuning bij de chauffeurs terecht, die zijn doorgegeven aan Welzijn Zuidplas.

Een orchidee past volgens Dirksen prima bij de actie. “Het is een plant die, zo is mij verteld, lang meegaat. Op de 75-plussers die we bezoeken zijn we ook zuinig.”

Meer berichten