Logo hartvanzuidplas.nl
CliniClown Zussie en bewoner Jannie vermaakten zich na het optreden met de andere bewoners op de speeltoestellen.
CliniClown Zussie en bewoner Jannie vermaakten zich na het optreden met de andere bewoners op de speeltoestellen. (Foto: Judith Rikken)

Bezoek CliniClowns is kleurrijk cadeau voor Atalanta

  •   keer gelezen   Human Interest

Moordrecht - "Niet bang zijn, ze doen helemaal niets", verzekerde Isaac (16) zijn persoonlijk begeleiders, voordat CliniClowns Bes en Zussie donderdag hun opwachting maakten bij woonlocatie en logeerhuis Atalanta in Moordrecht. Het optreden voor de jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking was een cadeautje van Lionsclub Gouda-Bloemendaal.

Door Judith Rikken

"En niet huilen", zo drukte Isaac begeleider Marieke Middelkoop ook nog op het hart. Even later zou hij de gangmaker blijken in het spel dat Willemien Pasmans en Shula Felomina met de kinderen in de tuin van de woonlocatie speelden. 

Híj wees ze de buitenkraan en de tuinslang, toen de twee vroegen of er ook gezwommen kon worden, en op zíjn initiatief werd 'de politie' gebeld toen de clowns aan het eind van hun optreden niet alleen hun eigen attributen opruimden, maar ook de zakjes chips en limonadebekers op de tuintafel in hun tas lieten glijden.

Om genade vragend en rode neuzen en ansichtkaarten uitdelend, probeerden Bes en Zussie hun misstap goed te maken, maar dat lukte niet zomaar. "Ik wil eigenlijk het liefst dat de VN langskomt", hoorden ze Isaac zeggen, nadat die al had gedreigd de koning, Mark Rutte en alle andere premiers van de wereld te bellen. "O nee, níet alle premiers", had Bes in paniek gereageerd.

Persoonlijk begeleider Middelkoop noemt het bijzonder dat de CliniClowns naar Atalanta kwamen. "Onze bewoners vallen bij dit soort initiatieven vaak tussen wal en schip. Deze kinderen hebben wel een verstandelijke beperking, maar zijn meestal te slim voor een kinderdagcentrum. Het grootst zijn hun hechtingsproblematiek en angsten, waardoor ze niet mee kunnen komen in de reguliere maatschappij. Om te kunnen functioneren hebben ze de hele dag iemand nodig die de wereld voor ze vertaalt."

Meer berichten