De directeur van 't Reigerbos (midden) en een ANWB-vertegenwoordiger juichen bij het afgaan van de slingerkanonnen.
De directeur van 't Reigerbos (midden) en een ANWB-vertegenwoordiger juichen bij het afgaan van de slingerkanonnen. Foto: Judith Rikken

Op elk kinderhoofd een fietshelm

Human Interest 1.090 keer gelezen

Zevenhuizen - Kinderen van groep 3 en 4 van openbare basisschool ’t Reigerbos in Zevenhuizen hebben voor het weekend als eerste leerlingen van in totaal 13 scholen in Zuidplas een fietshelm gekregen. Maandagochtend vroeg hadden de 140 kinderen de helmpjes op bij de officiële uitreiking in de gymzaal bij hun school.

De hoofddeksels zijn gefinancierd door de Edwin van der Sar Foundation, Rotary Zuidplas en de gemeente. De uitreiking ervan is onderdeel van het verkeerseducatieprogramma Streetwise van de ANWB. Daarin krijgen de kinderen informatie over de fietshelm en een praktijkles op de fiets.

Voordat de verkeerseducatie maandagochtend van start ging, zagen de leerlingen van ‘t Reigerbos eerst een demonstratie door een stuntfietser. Die uiteraard een helm droeg bij zijn capriolen, net als de kinderen in het publiek, waarvan het overgrote deel het hoofddeksel had overtrokken met een zelf gekozen sleeve.

Een hoesje ontbrak op de helm van de zevenjarige Niek uit Nieuwerkerk aan den IJssel, die elke schooldag met zijn broer en een van zijn ouders op de fiets naar de Zevenhuizense basisschool komt. “Ik vind zwart mooier”, was zijn logische verklaring voor het achterwege laten van de verfraaiing.

Bij het feestje ter ere van de uitreiking van de helmen was Annemarie van der Sar aanwezig, de echtgenote van oud-voetbalinternational Edwin van der Sar. Nadat zij in 2009 een hersenbloeding had gehad, richtte Van der Sar de Edwin van der Sar Foundation op, die zich inzet voor mensen met hersenletsel. 

Een aantal (ex)-topsporters, bekend van een carrière met een helm, zetten zich als ambassadeurs van de Foundation in om het positieve imago van een helm te verbeteren en het gebruik ervan normaal te maken.

Vrijwilligheid
De ANWB en de Edwin van der Sar Foundation zijn voor het dragen van een helm, op basis van vrijwilligheid. Maurice Brederode, directeur Edwin van der Sar Foundation: “De afgelopen weken laaide de discussie over de fietshelm weer op, maar eigenlijk gaat de discussie ergens anders over; namelijk over de verplichting ervan. En dat is jammer, want niemand zal twijfelen aan het nut van een fietshelm wanneer een kind valt. Een helm kan daar het verschil maken. Wij pleiten niet voor verplichting, maar hopen dat het dragen van een fietshelm normaal wordt, zoals dat ook op de skipistes is gebeurd.”

Met het project ‘Veilig fietsen naar school’ willen de Edwin van der Sar Foundation en de ANWB het stijgende aantal verkeersslachtoffers op de fiets in Nederland een halt toeroepen en zeker het aantal jonge verkeersslachtoffers met hoofd- en hersenletsel terugdringen.

Keerpunt
Het jaar 2017 was een keerpunt in de Nederlandse verkeersstatistieken. Voor het eerst waren er meer verkeersslachtoffers op de fiets dan in de auto, zo toonden cijfers van het CBS aan. Er kwamen 206 fietsers om, zeventien meer dan in 2016 en het hoogste aantal in tien jaar.

Van alle fietsers die ernstig gewond raken heeft bijna een derde hoofd- of hersenletsel. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) scheelt het tweehonderd jonge zwaargewonde verkeersslachtoffers en vijf jonge verkeersdoden als kinderen een fietshelm dragen.