Diyaz uit Zevenhuizen en Nyla en Len uit Nieuwerkerk oogstten onder andere prei, wortel en courgette.
Diyaz uit Zevenhuizen en Nyla en Len uit Nieuwerkerk oogstten onder andere prei, wortel en courgette. Foto: Judith Rikken

Oogsten en bewustzijn zaaien

Human Interest 684 keer gelezen

Zevenhuizen - Zo’n vijftien kinderen uit Zuidplas en omgeving beleefden maandag een dagje bij de boer in de Voedselgaarde in Zevenhuizen. De leerlingen van de Waldorfschool in Nesselande leerden over de manier waarop groenten, die zij vooral kennen uit de winkel, groeien en ontlastten boer Ico Spriensma en boerin Liesbeth de Frel bij het oogsten.

Met steeds zwaarder wordende blauwe kratjes in hun handen banjerden de zes- en zevenjarigen op hun laarzen door de modder op de akker in de Eendragtspolder, waar Zevenhuizenaren Spriensma en De Frel dit jaar hun Buurderij begonnen. 

Elke dinsdag en zaterdag brengen de twee onbespoten en zonder kunstmeststoffen geteelde producten van hun Voedselgaarde naar de loods aan de Eendrachtsweg, waar tientallen ‘buren’ hun via internet geplaatste bestelling komen ophalen.

Zo ook juf Ezra Vlasblom uit Zevenhuizen, die lesgeeft op de Waldorfschool. “Ik doe hier mijn boodschappen en wilde mijn leerlingen van de vrije school graag eens meenemen naar het land. We proberen zoveel mogelijk van dit soort dingen naast het ‘gewone’ onderwijs te doen. Het is zó leerzaam voor ze als ze zelf bezig kunnen zijn.”

In hun kratjes verzamelden de kinderen onder andere prei, biet, wortel, courgette, goudsbloem en zonnebloem.