Moerkapellenaar gaat vol gas voor Kika
Logo hartvanzuidplas.nl
<p>Andr&eacute; de Knegt aan het trainen rondom zijn woonplaats Moerkapelle voor een halve marathon in mei.</p>

André de Knegt aan het trainen rondom zijn woonplaats Moerkapelle voor een halve marathon in mei.

(Foto: pr)

Moerkapellenaar gaat vol gas voor Kika

  •   keer gelezen   Human Interest

Moerkapelle - Moerkapellenaar André de Knegt (53) zit op 23 januari dertig jaar lang in een rolstoel en daar wil hij iets bijzonders voor doen. Hij gaat een halve marathon afleggen om geld op te halen voor KiKa.

Door Teun Willems

Toen De Knegt 23 was kreeg hij een ongeluk waardoor hij in een rolstoel is beland. “Ik kreeg een methylbromide-vergiftiging, dat is een soort zenuwgas, waardoor er kleine hersencellen zijn verbrand die zorgen voor coördinatie en evenwicht.” Deze tegenslag houdt hem in het dagelijks leven niet tegen. “Ik kan wel gaan focussen op wat ik niet meer kan, maar ik moet juist focussen op wat ik wél kan.”

Hij is blijven sporten. “Ik ben eerst gaan fitnessen, maar dat vond ik al snel saai worden. Toen ben ik gaan tafeltennissen. Door de lockdown kan dat niet meer, waardoor ik nu al een jaar niks doe en m’n conditie minder wordt.” De Knegt besloot echter om niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Half december ben ik buiten afstanden gaan rijden. Daar kreeg ik wel blaren van op m’n duimen, maar ik was lekker bezig.”

Streefbedrag verhoogd
Na op een avond een aflevering te hebben gezien van het programma Uit het leven gegrepen, over kinderen met kanker, wist De Knegt direct dat hij iets wilde doen voor deze kinderen. “Ik zit dertig jaar in een rolstoel en ik wil wat doen voor deze kinderen, dus heb ik gelijk een actiepagina aangemaakt zodat mensen kunnen doneren.”

De Knegt was positief verrast toen hij zag dat hij veel meer donaties kreeg dan hij had verwacht. “Mijn doel was eerst vijfhonderd euro, maar ik zit nu al boven de negenhonderd dus heb ik het streefbedrag maar verhoogd naar tweeduizend euro. Het gaat zó snel.” Het is zijn bedoeling om in mei rijdend zijn halve marathon - ruim twintig kilometer - af te leggen.

De Knegt heeft veel zin in zijn halve marathon en ziet er, ondanks de blaren op zijn vingers, totaal niet tegenop. “Ik houd wel van een uitdaging en falen is geen optie,” zegt hij met een grote grijns. “Als ik iets doe, dan doe ik het voluit. Gewoon vol gas!”

Intussen is het rijden een echte hobby geworden. De Knegt: “Ik ben ermee begonnen nadat een vriend zei dat ik een keer moest gaan rijden. Hoewel het eerst een beetje lacherig was, is het nu een hobby geworden, die ik ook zeker na deze actie blijf uitoefenen.” Inmiddels heeft hij er al trainingsritten van twaalf en vijftien kilometer op zitten.

Voor nu hoopt hij dat mensen blijven doneren. “Ik zou het superleuk vinden als ze dat doen. Als je het kunt missen, waarom niet?”

Doneren kan via www.actievoorkika.nl/rolstoel-halve-marathon.

Meer berichten